Szybkie ciasto z owocami

146 Komentarzy
Szybkie ciasto z owocami

Wilgotne, puszyste, miękkie ciasto z owocami. Szybkie i łatwe do przygotowania. W sam raz do popołudniowej kawy, na piknik lub jako deser.

Składniki:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Ciasto:

  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 250 g cukru
  • 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 200 ml mleka, temperatura pokojowa
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g owoców świeżych lub mrożonych (np. malin, jagód, borówek, truskawek, rabarbaru, mieszanki owoców leśnych)

Dodatkowo:

  • kasza manna lub bułka tarta do posypania ciasta
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę, miksując mikserem na najwyższych obrotach przez co najmniej 5 minut. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem olej, a następnie mleko. Dodać mieszankę mączną i wymieszać delikatnie szpatułką lub zmiksować krótko na najniższych obrotach, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy. Z wierzchu posypać kaszą manną lub bułką tartą*. Ułożyć owoce**.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół). Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  6. Chłodne ciasto posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

*W przypadku mrożonych owoców daję do ok. 50 g kaszy manny, a w przypadku świeżych mniej lub w ogóle.

** Mrożonych owoców nie rozmrażam. Kwaśne, mrożone owoce mieszam dodatkowo z 2 łyżkami cukru pudru i dopiero wykładam na ciasto. W przypadku większych owoców, pokroić je na kawałki. Duże truskawki kroję na pół i układać przecięciem do góry. Jeśli używam mrożonych truskawek to wybieram nie za duże sztuki.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Szybkie ciasto z owocami Szybkie ciasto z owocami Szybkie ciasto z owocami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 1 miesięcy temu
    Pyszne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcin · 4 miesięcy temu
    Z powodu alergii, zamieniłem mleko na mleko kozie. Pychotka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcin · 4 miesięcy temu
    Z braku innych owoców zrobione z tartym jabłkiem. Wyszło mega pysznie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majka · 5 miesięcy temu
    Robiłam to ciacho kilka razy, wychodzi rewelacyjne, i ze świeżymi owocami i z mrożonymi. Nie wiem skąd u innych zakalce.... Mnie wychodzi puszyste, wilgotne, i nie opada!!! Może u innych brak cierpliwości, albo pośpiech.... nie wiem, ja w każdym razie polecam serdecznie przepis. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Koma · 4 miesięcy temu
      Miałam kiedyś tak z wszelkimi ucieraymi, że wychodziły z zakalcem i to te które wcześniej wchodziły rewelacyjnie, okazało sie, że czujnik przy grzałce w piekarniku się rozregulował i temperaturę miałam za wysoką. Z powyższego przepisu upiekłam ciasto ucierane pierwsze po kilku latach przerwy - z czereśniami - wyszło super. Oczywiście teraz miałam już inny piekarnik. Na starym nawet po naprawie nie chciałam piec ucieranych ciast tak sie zraziłam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Żuczek gnojny · 5 miesięcy temu
    TEMPERATURA POKOJOWA!!!! Każdy składnik musi być w temp. pokojowej, wtedy wychodzi ciasto :) raz chciałam przyspieszyć i dałam jajka z lodówki, zakalec jak malowany wyszedł.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 5 miesięcy temu
    Wyszło pyszne, piekłam z termoobiegiem w temperaturze 150.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 5 miesięcy temu
    Pycha polecam, robiłam z mrożonymi malinami i jeżynami :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 6 miesięcy temu
    Tragedia,  nigdy mi nie wyszedl zakalec a tutaj całe ciasto to jeden wielki zakalec. Nie polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 8 miesięcy temu
    Bardzo  smaczne ciasto. Piekłam z borówkami.👌 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania W · 8 miesięcy temu
    Zamiast części mąki dodalam budyń waniliowy plus esencję waniliową i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Wyszedl pyszny i puszysty
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Meg · 8 miesięcy temu
    Niestety zakalec 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 9 miesięcy temu
    Pyszne!!!  Zastanawiam  się czy jabłka w kostki mogą być? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Stokrotka · 8 miesięcy temu
      Ja właśnie piekę z jablkami i malinami. Wrzuciłam je do środka. Zobaczymy co z tego będzie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 10 miesięcy temu
    Wyszedł mi zakalec, a robiłam według przepisu 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Rafal · 10 miesięcy temu
    Jestem facetem😜 kilka wypieków w życiu 🫣 Wyszło elegancko 🫶Jest pyszne😋 70 min na 170 stopni 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 10 miesięcy temu
    Fantastyczny przepis! Łatwy, szybki, a ciasto wychodzi idealne-pyszne, wilgotne i lekkie. Dzięki!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 10 miesięcy temu
    Fantastyczny przepis! Ciasto puszyste i mokre. Robi się je bardzo szybko! Zamiast oleju rozpuściłam 200g masła i dodałam troszkę mniej cukru. Rewelacja! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Andżelika Majcher · 11 miesięcy temu
    Pyszne mi wyszło😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mania · 1 lat temu
    Przepyszne ciasto, pięknie wyrosło. Dziękuję za przepis👍😋.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 1 lat temu
    Dziekuje. Wspaniale ciasto wyszlo! 👍💖🔆☕🌞
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mama · 1 lat temu
    Zakalec. Nigdy więcej.