Wilgotne, puszyste, miękkie ciasto z owocami. Szybkie i łatwe do przygotowania. W sam raz do popołudniowej kawy, na piknik lub jako deser.
Składniki:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasto:
5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
250 g cukru
125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
200 ml mleka, temperatura pokojowa
450 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
500 g owoców świeżych lub mrożonych (np. malin, jagód, borówek, truskawek, rabarbaru, mieszanki owoców leśnych)
Dodatkowo:
kasza manna lub bułka tarta do posypania ciasta
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę, miksując mikserem na najwyższych obrotach przez co najmniej 5 minut. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem olej, a następnie mleko. Dodać mieszankę mączną i wymieszać delikatnie szpatułką lub zmiksować krótko na najniższych obrotach, tylko do momentu połączenia się składników.
Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy. Z wierzchu posypać kaszą manną lub bułką tartą*. Ułożyć owoce**.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół). Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Chłodne ciasto posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
*W przypadku mrożonych owoców daję do ok. 50 g kaszy manny, a w przypadku świeżych mniej lub w ogóle.
** Mrożonych owoców nie rozmrażam. Kwaśne, mrożone owoce mieszam dodatkowo z 2 łyżkami cukru pudru i dopiero wykładam na ciasto. W przypadku większych owoców, pokroić je na kawałki. Duże truskawki kroję na pół i układać przecięciem do góry. Jeśli używam mrożonych truskawek to wybieram nie za duże sztuki.
Robiłam to ciasto dwa razy. Za pierwszym nie wyszło,bo dałam za dużo mrożonych truskawek. Za drugim dałam zdecydowanie mniej, pokroiłam na pół,obtoczylam w bułce tartej i wyszło super, pomimo tego, że ani jajka ani mleko nie były w pokojowej temperaturze. Radzę tylko uważać z truskawkami,a wyjdzie super.
Zapomniałam dodać proszek do pieczenia i wyszło a myślałam ze będzie zakalec. Dziewczyny aby nie wyszedł zakalec ja miksuje całe jajka i dodaje cukier. Nie miksuje żółtek i białek oddzielnie. Wyjdzie na bank!
Czesc wszystkim nie wiem czemu duzo osob twierdzi ze ten przepis jest zly wlasnie zrobilam ciasto z tego przepis krok po kroku I uzylam malin ktore puszczaja bardzo dozo sokow I jest mega pyszne zaden zakalec
Jakim cudem ten przepis na tyle dobrych ocen?? Zrobiłam dwa razy. Raz po poniższych radach zmniejszyłam ilość mąki i obficie otoczylam owoce kaszą manną, ciasto było mokre, zakalec na całej powierzchni oprócz samej góry. Za drugim razem zmieniłam owoce na same banany i też zmarnowany czas i pieniądze, całkiem mokre. Może trzeba wycofać olej?? Wikipedia mówi że tu należy szukać problemu.
Ciasto robię już z 10 raz i za każdym razem mi wychodzi. Daje nawet więcej owoców albo daje też na dno owoce potem zalewam masa i za każdym razem mi wychodzi. Bez kaszy manny też mi wyszedł bo zapomniałam dać.
Przepis ma tyle dobrych ocen, bo ciasto jest proste, szybkie i smaczne. Skoro tylu osobom wychodzi dobrze, to widocznie problem nie leży w przepisie...
Wyszedł zakalec dwukrotnie, za pierwszym razem trzymałem się przepisu. Drugim pomimo dłuższego czasu pieczenia w piekarniku i wyższej temperatury ,,zakalec''.
Już drugie podejście do ciasta. Środek jest miękki a góra spieczona. Jedno już spaliłam 🙈🙈 dałam większa blachę zmniejszylam jeszcze temperaturę. Mam piekarnik elektryczny
Mi wyszedł rewelacyjny, przepyszny, nie słodki nie kwaśny, brzoskwinie (z drzewa) obrałam i utopiłam w ciscie, a maliny mrożone i borówki utpopiłam w połowie, wszystkim zasmakował, zakalec nie wyszedł, a co do jajek nie ważne jakie ciasto robię (biszkopt, drodzowe,czy inne) zawsze białko oddzielam od żółtka, wiec cukier z białkiem ubijam na sztywno i po żółtku do białka jak sie dobrze rozbiją żółtka daje resztę składników! Musi wyjść! Tez wyjdzie pewne ciasto😍 sama od siebie to tego przepisu dodałam budyń (jakikolwiek smak) do w.w Przepisu, wsypałam do mleka wytrzepałam i do ciasta😍
Czyli inaczej robisz, ja też się boję, że całe jajka mi nie wyjdą, ale Twojego przepisu nigdy nie robiłam, zawsze pianę dawałam na końcu. Nie wiem co lepiej 😀
Niestety mnie również wyszedł zakalec mimo trzymania się kurczowo przepisu i wskazówek które wcześniej przeczytałam w komentarzach. 😔Nawet drożdżowe nigdy mnie nie zawiodło choć nie każdy się za nie zabiera bo rzekomo trudne...Tutaj nie wiem sama co mogło pójść nie tak 🤷
Dałam trochę więcej mąki bo masa wydawala się być za rzadką. I wyszło ok. Jeśli komuś wychodzi zakalec być może przez to że jajka nie były w temp pokojowej tylko prosto z lodowki
Jestem wypiekowym beztalenciem, jeśli coś może się nie udać to zapewne mi nie wyjdzie a tu dwa razy ciasto zrobiłam i jest idealne. Dodaje na wszelki wypadek same "suche " owoce typu świeże śliwki czy borówka amerykańska i dość mocno sypie bułką tartą aby owoce nie przepuściły sok. Tak czy owak pycha a ja jestem bohaterem domu :😁
Zrobilam wszystko zgodnie z przepisem. Wyszedł zakalec. Z moich obserwacji jest tu za dużo mąki. Podczas dodawania statnich łyżek mąki pianka nagle jakby oklapla. Nie była już taka pulchna.
Gdybyś zrobiła odpowiednio z do przepisem by Ci wyszło ciasto Mąki jest odpowiednia ilość, za każdym razem mi wychodzi. Raz zapomniałam podsypać manna przed owocami mrożonymi, więc posypałam na owoce, a mino to też normalnie wyrosło.
Dziś pierwszy raz w tego typu lanym ciachu nie wyszedł mi zakalec 🙈🙈🙈ze śliwkami i papierowkami smakuje obłędnie 💜💛🧡 jeszcze gorące a już połowy nie ma 🙉🙈