Szybkie ciasto z owocami

150 Komentarzy
Szybkie ciasto z owocami

Wilgotne, puszyste, miękkie ciasto z owocami. Szybkie i łatwe do przygotowania. W sam raz do popołudniowej kawy, na piknik lub jako deser.

Składniki:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Ciasto:

  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 250 g cukru
  • 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 200 ml mleka, temperatura pokojowa
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g owoców świeżych lub mrożonych (np. malin, jagód, borówek, truskawek, rabarbaru, mieszanki owoców leśnych)

Dodatkowo:

  • kasza manna lub bułka tarta do posypania ciasta
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę, miksując mikserem na najwyższych obrotach przez co najmniej 5 minut. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem olej, a następnie mleko. Dodać mieszankę mączną i wymieszać delikatnie szpatułką lub zmiksować krótko na najniższych obrotach, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy. Z wierzchu posypać kaszą manną lub bułką tartą*. Ułożyć owoce**.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół). Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  6. Chłodne ciasto posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

*W przypadku mrożonych owoców daję do ok. 50 g kaszy manny, a w przypadku świeżych mniej lub w ogóle.

** Mrożonych owoców nie rozmrażam. Kwaśne, mrożone owoce mieszam dodatkowo z 2 łyżkami cukru pudru i dopiero wykładam na ciasto. W przypadku większych owoców, pokroić je na kawałki. Duże truskawki kroję na pół i układać przecięciem do góry. Jeśli używam mrożonych truskawek to wybieram nie za duże sztuki.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Szybkie ciasto z owocami Szybkie ciasto z owocami Szybkie ciasto z owocami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    Robiłam to ciasto dwa razy. Za pierwszym nie wyszło,bo dałam za dużo mrożonych truskawek. Za drugim dałam zdecydowanie mniej, pokroiłam na pół,obtoczylam w bułce tartej i wyszło super, pomimo tego, że ani jajka ani mleko nie były w pokojowej temperaturze. Radzę tylko uważać z truskawkami,a wyjdzie super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 lat temu
    Zapomniałam dodać proszek do pieczenia i wyszło a myślałam ze będzie zakalec. Dziewczyny aby nie wyszedł zakalec ja miksuje całe jajka i dodaje cukier. Nie miksuje żółtek i białek oddzielnie. Wyjdzie na bank!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Robiłam 2 razy z mrożonych owoców wyszły przepyszne bardzo polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Czesc wszystkim nie wiem czemu duzo osob twierdzi ze ten przepis jest zly wlasnie zrobilam ciasto z tego przepis krok po kroku I uzylam malin ktore puszczaja bardzo dozo sokow I jest mega pyszne zaden zakalec
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magda · 3 lat temu
    Jakim cudem ten przepis na tyle dobrych ocen?? Zrobiłam dwa razy. Raz po poniższych radach zmniejszyłam ilość mąki i obficie otoczylam owoce kaszą manną, ciasto było mokre, zakalec na całej powierzchni oprócz samej góry. Za drugim razem zmieniłam owoce na same banany i też zmarnowany czas i pieniądze, całkiem mokre. Może trzeba wycofać olej?? Wikipedia mówi że tu należy szukać problemu.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Hania · 2 lat temu
      Ale ciasto na oleju ma byc wilgotne, moze Pani piekarnik wymaga nieco wydłużonego czasu pieczenia?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ewelina · 2 lat temu
      Jak mi wychodzi mokre ciasto, to zmniejszam temp i daje na termoobieg. Pomaga :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ania · 2 lat temu
      Ciasto robię już z 10 raz i za każdym razem mi wychodzi. Daje nawet więcej owoców albo daje też na dno owoce potem zalewam masa i za każdym razem mi wychodzi. Bez kaszy manny też mi wyszedł bo zapomniałam dać.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Julia · 2 lat temu
      To pewnie kwestia piekarnika albo niedokładnego odmierzania składników. Robię od roku z tego przepisu i zawsze wychodzi.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Zośka · 2 lat temu
      Przepis ma tyle dobrych ocen, bo ciasto jest proste, szybkie i smaczne. Skoro tylu osobom wychodzi dobrze, to widocznie problem nie leży w przepisie...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    agnieszka · 3 lat temu
    wyszło przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jan · 3 lat temu
    Wyszedł zakalec dwukrotnie, za pierwszym razem trzymałem się przepisu. Drugim pomimo dłuższego czasu pieczenia w piekarniku i wyższej temperatury ,,zakalec''.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teresa · 3 lat temu
    Nie do końca wyszło,ciasto jest ciężkie,gąbczaste. Wg mnie już po konsystencji ciasta widziałam że jest za dużo maki. Następnym razem nie dam tyle.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 3 lat temu
    Drugie podejście udane 😍😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 3 lat temu
    Już drugie podejście do ciasta. Środek jest miękki a góra spieczona. Jedno już spaliłam 🙈🙈 dałam większa blachę zmniejszylam jeszcze temperaturę. Mam piekarnik elektryczny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olcyk · 3 lat temu
    Mi wyszedł rewelacyjny, przepyszny, nie słodki nie kwaśny, brzoskwinie (z drzewa) obrałam i utopiłam w ciscie, a maliny mrożone i borówki utpopiłam w połowie, wszystkim zasmakował, zakalec nie wyszedł, a co do jajek nie ważne jakie ciasto robię (biszkopt, drodzowe,czy inne) zawsze białko oddzielam od żółtka, wiec cukier z białkiem ubijam na sztywno i po żółtku do białka jak sie dobrze rozbiją żółtka daje resztę składników! Musi wyjść! Tez wyjdzie pewne ciasto😍 sama od siebie to tego przepisu dodałam budyń (jakikolwiek smak) do w.w Przepisu, wsypałam do mleka wytrzepałam i do ciasta😍
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ewa · 2 lat temu
      Czyli inaczej robisz, ja też się boję, że całe jajka mi nie wyjdą, ale Twojego przepisu nigdy nie robiłam, zawsze pianę dawałam na końcu. Nie wiem co lepiej 😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 3 lat temu
    Niestety mnie również wyszedł zakalec mimo trzymania się kurczowo przepisu i wskazówek które wcześniej przeczytałam w komentarzach. 😔Nawet drożdżowe nigdy mnie nie zawiodło choć nie każdy się za nie zabiera bo rzekomo trudne...Tutaj nie wiem sama co mogło pójść nie tak 🤷
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anita · 3 lat temu
    Dałam trochę więcej mąki bo masa wydawala się być za rzadką. I wyszło ok. Jeśli komuś wychodzi zakalec być może przez to że jajka nie były w temp pokojowej tylko prosto z lodowki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 lat temu
    Jestem wypiekowym beztalenciem, jeśli coś może się nie udać to zapewne mi nie wyjdzie a tu dwa razy ciasto zrobiłam i jest idealne. Dodaje na wszelki wypadek same "suche " owoce typu świeże śliwki czy borówka amerykańska i dość mocno sypie bułką tartą aby owoce nie przepuściły sok. Tak czy owak pycha a ja jestem bohaterem domu :😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 3 lat temu
    Najlepsze! Wychodzi idealnie wilgotne, ani razu nie było zakalca👌 zmieniam tylko owoce 😅 dziękuję za pyszny przepis !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Zrobilam wszystko zgodnie z przepisem. Wyszedł zakalec. Z moich obserwacji jest tu za dużo mąki. Podczas dodawania statnich łyżek mąki pianka nagle jakby oklapla. Nie była już taka pulchna.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ania · 2 lat temu
      Gdybyś zrobiła odpowiednio z do przepisem by Ci wyszło ciasto Mąki jest odpowiednia ilość, za każdym razem mi wychodzi. Raz zapomniałam podsypać manna przed owocami mrożonymi, więc posypałam na owoce, a mino to też normalnie wyrosło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 3 lat temu
    Dziś pierwszy raz w tego typu lanym ciachu nie wyszedł mi zakalec 🙈🙈🙈ze śliwkami i papierowkami smakuje obłędnie 💜💛🧡 jeszcze gorące a już połowy nie ma 🙉🙈
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 3 lat temu
    Bardzo chętnie korzystałabym z Pani przepisów gdyby proporcje składników były podawane miarą szklanek, łyżek itp, a nie w gramach. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 3 lat temu
    Wyszło idealnie 😍 nawet w nocy wstałam po kawałek. Idealnie wilgotne, wyrośnięte, idealny smak ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdal3na · 3 lat temu
    Z wiśniami, pyszniutkie :)