Tort potrójnie czekoladowy

67 Komentarzy
Tort potrójnie czekoladowy

Czekoladowy tort składający się z czekoladowych blatów przełożonych czekoladowym kremem ganache z trzema rodzajami czekolady: białej, mlecznej i gorzkiej. Obłożony jest również kremem z czekolady, polany polewą czekoladową i ozdobiony ozdobami z czekolady. Jak widzicie, tort jest w całości czekoladowy. Do tego jest nieprzesłodzony i bardzo smaczny.

Ganache i ciasto czekoladowe można przygotować dzień przed złożeniem tortu. Chłodne ciasta czekoladowe należy owinąć w folię spożywczą i pozostawić na blacie do dnia następnego.

Składniki na tort o śr. 20 cm i wysokości ok. 11,5 cm (bez dekoracji):

Ciasto czekoladowe (na dwie tortownice o śr. 20 cm*):

  • 200 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
  • 140 ml mleka
  • 200 g masła, temperatura pokojowa
  • 200 g cukru
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 140 g jogurtu naturalnego, temperatura pokojowa
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 ½ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40 g kakao
  • szczypta soli

Ganache z gorzkiej czekolady:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 300 g słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%

Ganache z mlecznej czekolady:

  • 80 g czekolady mlecznej
  • 80 g słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%

Ganache z białej czekolady:

  • 100 g białej czekolady
  • 80 g słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%

Poncz:

  • 100 ml likieru amaretto + 100 ml wody (lub bez alkoholu: 200 ml nektaru z marakui, soku pomarańczowego lub kawy)

Polewa czekoladowa:

  • 40 g słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 12 g masła

Dekoracja:

  • 50 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ganache z gorzkiej czekolady: Czekoladę posiekać i przełożyć do miski. Śmietankę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i zalać czekoladę. Odczekać ok. 1 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. (Gdyby masa nie była gładka, zmiksować ją bardzo krótko blenderem do uzyskania jednolitej masy). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przykryć folią spożywczą i wstawić na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na noc do lodówki.
  2. Przygotować ganache z mlecznej czekolady: Czekoladę posiekać i przełożyć do miski. Śmietankę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i zalać czekoladę. Odczekać ok. 1 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przykryć folią spożywczą i wstawić na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na noc do lodówki.
  3. Przygotować ganache z białej czekolady: Czekoladę posiekać i przełożyć do miski. Śmietankę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i zalać czekoladę. Odczekać ok. 1 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przykryć folią spożywczą i wstawić na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na noc do lodówki.
  4. Dno dwóch tortownic o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  5. Przygotować ciasto czekoladowe: Czekoladę posiekać. Mleko doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Odczekać 1 minutę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Odstawić na bok do ostygnięcia.
  6. W miseczce wymieszać mąkę z sodą i kakao i przesiać.
  7. Oddzielić białka od żółtek.
  8. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  9. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku, każde miksując co najmniej ½ minuty. Następnie, dalej miksując, dodać jogurt i roztopioną, chłodną czekoladę.
  10. Wmieszać szpatułką mieszankę mączną, mieszając tylko do połączenia się składników.
  11. Następnie wmieszać delikatnie szpatułką ubite białka, dodając je w 2- 3 porcjach, stopniowo rozrzedzając ciasto.

2

  1. Ciasto rozłożyć po połowie do dwóch tortownic i wyrównać.

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na ok. 10 minut do lekkiego ostygnięcia. Następnie oddzielić nożem od formy i przełożyć do góry dnem na kratkę kuchenną. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie wyciągnąć z formy.

4

  1. W obu ciastach ściąć przypieczoną warstwę z wierzchu.

5

  1. Przygotować poncz: Likier wymieszać z chłodną wodą.
  2. Ciasta przeciąć na pół, aby powstały łącznie 4 blaty. Na paterze ułożyć jeden blat ciasta. Nasączyć 50 ml ponczu.

6

  1. Ganache z białej czekolady ubić krótko mikserem, tylko do momentu zgęstnienia kremu.

7

  1. Ganache z białej czekolady wyłożyć na blat i rozsmarować. Przykryć drugim blatem i nasączyć 50 ml ponczu.

8

  1. Ganache z mlecznej czekolady ubić krótko mikserem, tylko do momentu zgęstnienia kremu. Rozsmarować na drugim blacie. Przykryć trzecim blatem i nasączyć 50 ml ponczu.

9

10

  1. Ganache z gorzkiej czekolady ubić krótko mikserem, tylko do momentu zgęstnienia kremu. ⅓ ganache rozsmarować na trzecim blacie. Przykryć czwartym blatem i nasączyć 50 ml ponczu.

11

12

  1. Boki i górę tortu posmarować resztą ganache z gorzkiej czekolady. Tort wstawić do lodówki.
  2. Przygotować dekorację z czekolady: 50 g czekolady gorzkiej posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę wylać na marmurowy blat lub inną, zimną powierzchnię i przy użyciu dużego noża lub tylnej strony łyżki szybko rozsmarować ją na dość cienką warstwę. Poczekać. Gdy zacznie twardnieć (tu trzeba wyczuć odpowiedni moment, aby nie była za płynna, ani za bardzo twarda) zeskrobywać czekoladę np. łopatką/ nożem do sera lub szerokim nożem. Łopatkę/ nóż przeciągać po czekoladzie, która będzie się zwijać.
  3. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do garnka i zalać śmietanką. Całość podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Garnek ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Chłodną polewę, lekko gęstniejącą wylać na górę tortu, zaczynając od brzegów, aby spływała, a na wierzchu tortu szybko ją rozprowadzić. (Jeśli polewa będzie lekko ciepła należy pozostawić ją do ostygnięcia lub schłodzić, wkładając garnek do zimnej wody).
  4. Ułożyć przygotowane dekoracje z czekolady.
  5. Tort przechowywać w lodówce.

Uwaga:

*Jeśli macie jedną tortownicę, polecam upiec ciasto dwukrotnie z połowy porcji.

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Tort potrójnie czekoladowy Tort potrójnie czekoladowy Tort potrójnie czekoladowyTort potrójnie czekoladowyTort potrójnie czekoladowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 1 lat temu
    Robiłam próbę przed urodzinami córki. Chciałam zobaczyć jaki jest biszkopt. W smaku jest przepyszny ale coś poszło nie tak 😢 Upiekłam go i odwróciłam do góry dnem tak jak jest w przepisie i niestety gdy chciałam go po wystudzeniu obrócić pokruszył się (jest bardzo delikatny) boję się że gdy będę składać torta to się pokruszył i nic z niego nie będzie tym bardziej że będzie trzeba go jeszcze przekroić na pół. Pomijam fakt że wyszedł niski i nie dałoby rady przekroić ponieważ zrobiłam go na tortownicy 24 cm (w komentarzach ktoś napisał że robił na tortownicy 26 cm i był wysoki)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Domi · 1 lat temu
    Nie rozumiem podpunktu 9. To białek wrzucilam maslo z cukrem. Sa grudki i nie wyglada to najlepiej. Czy cos pominelam? Bialka byly sztywne 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Żółtka, nie białka dodajemy do dobrze utartego masła z cukrem. Białka dodajemy dopiero na końcu przygotowania ciasta (punkt 11). W punkcie 9 jest, aby utrzeć masło z cukrem na jasną, kremową masę. (Miksować co najmniej 5 minut na wysokich obrotach), a potem dodajemy stopniowo po jednym żółtku, robiąc przerwy po każdym dodaniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 1 lat temu
    Czy można przygotować blaty 5 dni wcześniej i wyłożyć do lodówki owiniete folią jak biszkopt? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 1 lat temu
    Jak wysoki jest ten tort?Mam też techniczne pytanie, bo planuję dla Syna na 4. urodziny, i chciałabym ozdobić bardziej dla dziecka: czy dobrze będzie się prezentował ten tort z ozdobnym opłatkiem na krawędziach? Czy może lepiej dać okrągły opłatek na górę, a boki zostawić?Proszę o poradę, ewentualnie inny, nieskomplikowany pomysł udekorowania ( nie mam manualnych zdolności).Serdecznie też dziękuję, bo wszystkie poprzednie torty dla Synka były z Twoich przepisów. :) I wiele innych wypieków też! 😊👍 Gratuluję talentu, pomysłów i dzięki za dzielenie się.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Walentyna · 1 lat temu
    Witam, czy można zastąpić poncz czymś innym czy jednak jest on niezbędny w torcie? :/ 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 1 lat temu
    Pyszny tort ! Zmodyfikowałam je tak , ze dodatkowo na warstwę z gorzka czekolada dałam jeszcze masę śmietankowa z pokruszonymi michałkami białymi 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Rosa · 1 lat temu
    Witam, jak mogę rozwiązać problem gestego granache z gorzkiej czekolady? Niestety po wyjęciu z lodówki zrobił się bardzo gesty i nie chce otynkować tortu
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Chyba czekolada było o większej zawartości kakao niż 50%? Możesz go delikatnie podgrzać na niskiej mocy palnika i mieszać, aż zrobi się konsystencja ala nutella i wtedy będzie krem dobry do tynkowania.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sykwia · 1 lat temu
    Czym można zastąpić poncz?Tort dla nastolatki..Jaki jest przelicznik śmietanki z gramów na mililitry?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 2 lat temu
    Witam, będę robiła pierwszy raz tort na urodzinki córeczki, stąd nasunęło mi się parę pytań:
    1. czy obie tortownice wkładamy jednocześnie do piekarnika z opcją jak Pani napisała "góra dół", czy wtedy lepiej byłoby wrzucić "termoobieg"?
    2. Czy na boki można zastosować ganache z białej czekolady i postępować jak w przypadku gorzkiej tylko że zamienić czekolady?
    3. Czy tort mogę zrobić dzień wcześniej, jeśli tak, to w którym momencie dać opłatek i posypkę waflową?
    4. czy zamiast likieru można użyć kawy zbożowej?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      1. Tak, obie tortownice naraz, na jednym poziomie w piekarniku i piekę góra-dół.
      2. Jeśli chcesz jasny tort to polecam obłożyć go tym ganache: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/polprodukty-cukiernicze/1330-ganache-z-bialej-czekolady-z-maslem
      3. Tak, tort można (nawet najlepiej) przygotować dzień wcześniej. (Opłatków kupnych nigdy nie używałam, ale chyba nakłada się na miękki krem po jego nałożeniu. Trzeba przeczytać instrukcję dołączoną do opłatka lub poczytać w internecie).
      4. Tak, może być kawa zbożona lub herbata czarna.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Katarzyna · 2 lat temu
        No właśnie nie doprecyzowalam- będę piekła na tortownicy 24- więc dwie na jednym poziomie mi się nie zmieszczą:/ w takim wypadku za jednym razem na dwóch poziomach ( góra dół, czy właśnie ten termoobieg)? Czy każda tortownicę osobno?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 2 lat temu
          W takim razie to albo z połowy porcji i jedną formę po drugiej piec lub z termoobiegiem na dwóch poziomach, ale wtedy trzeba ustawić niższą temperaturę, ok. 160 stopni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 2 lat temu
    Czy w tortownicy 24 cm rowniez piec dwa oddzielne blaty czy z podanych skladnikow mozna na raz ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Jeśli przeliczysz składniki na większą formę to wszystko tak samo proszę zrobić jak w przepisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 2 lat temu
    Chyba wszystko wyszło tak jak trzeba 😊. Wieczorem dowiem się czy mam racje. Robiłam na tortownicy 21 cm
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 2 lat temu
    Upominek dla męża na urodziny jak najbardziej udany! Zrobiłam na tortownicach 26cm, a ilość składników ta sama - myślałam, że wyjdzie bardzo niski, a wyszedł nawet spory i do tego przepyszny🤤Dziękuję za rewelacyjny przepis ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mona Lisa · 2 lat temu
    Ja powiem ze jestem rozczarowana. Robilam krok w krok. Bylam z siebie dumna ze tak mi wszystko wychodzi, ubilam czekoladowy ganache jak smietanke byl gesty ale po nakladaniu go na tort sie rorzedzil i wyplywa. Czekam juz drugi dzien i kremy nie sa wcale zbite. Zapewne krojac go wszystko wyplynie i zrobi sie packa. Chcialam zrobic niespodzianke na syna urodziny. Ale cos poszlo nie tak🙄
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    Czy ganache z ciemnej czekolady nadaje się na tynk pod masę cukrową? Wygląda pysznie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karola · 2 lat temu
    Witam. Mam pytanko ;p Chyba nie typowe, ale zakręcona kupiłam za mało o jedna gorzka czekoladę . A akurat wypada ona do ciasta . Moje pytanko brzmi następująco ;p czy mogę jakoś zastąpić brakująca czekoladę? Czy raczej ruszyć dupe i lecieć do sklepu? Myślałam o kakao tylko nie wiem czy dobrze myślałam . A drugie pytanie - zostało mi śmietany 30. Czy mogła bym zamiast mleka dodać jej do ciasta ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Wolałabym lecieć do sklepu niż kombinować i narażać się na ewentualne niepowodzenie ;) Kakao nie zastąpi czekolady. A śmietankę lepiej zużyj do czegoś innego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 2 lat temu
    Powiedzieć że tort jest rewelacyjny to za mało powiedziane 😀 Po prostu niebo w gębie. A co do wykonania to stosowałam się idealnie do każdego punktu i pieczenie okazało się lekkie i przyjemne. Syn był zachwycony bo taki właśnie tort sobie zażyczył na urodziny. Super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 3 lat temu
    Witam, Mam pytanie. Zrobiła wg przepisu ganache z białej czekolady, teraz juz się chłodzi ale wyszła mi masa chyba za gęsta, czy mogę dodć na tym etapie śmietanki? Tzn. wyjąć z lodówki masę i do niej dodać smietankę, ale ciepłą?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Możesz dodać jeszcze śmietanki na tym etapie, wymieszać na gładką masę (jak się nie da to lekko podgrzać na piecu mieszając), a potem do lodówki na kilka godzin, aby się dobrze schłodziło. Myślisz, że źle odmierzyłaś składniki?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Kinga · 3 lat temu
        Myślę, że śmietanka była za gęsta. W przepisie było napisane płynna a tę co dodałam to z pudełka wyjmowałam łyżką dosyć gęstawą. Więc to pewnie ta przyczyna..:(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 3 lat temu
    Czy biszkopt moge caly upiec w regulowanej formie o wysokości 20cm? Nie rozbijajac go na dwie części?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Czy śmietanka do ganache ma być schłodzona?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Obojętne i tak ją zagotowujemy. Po połączeniu z czekoladą należy porządnie całość schłodzić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agbieszka · 3 lat temu
    Ganache "zewnętrzne" pęka będąc w lodówce.. Co zrobiłam nie tak? Chcę jutro dać opłatek na górę. Czy powinnam posmarować czymś wierzch czy to ganache, mimo że twarde, wystarczy..?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Może tak być jak ciasto stoi dłużej w lodówce, bo ciasto chłonie z ganache wilgoć. Może też za mocno ubilaś ganache i zrobił się za gęsty. Zrobiłabym rzadsze ganache na zewnatrz, czyli ciut więcej śmietanki w stosunku do czekolady.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Agnieszka · 3 lat temu
        Było gęste już w sumie przed ubiciem. Ale tort był pyszny :)