Przepis na zwykłe bezy. W przygotowaniu są bardzo proste. Wystarczy tylko porządnie ubić białka z cukrem. Cała sztuka polega na ich pieczeniu/ suszeniu. Wszystko zależy, jakie chcemy bezy otrzymać. Jeśli mają być całkiem suche w środku, należy je piec w niższej temperaturze. Jeśli bezy mają być klejące w środku, to należy piec je krócej i w trochę wyższej temperaturze. Najlepiej piec tak, jak podaję w poniższym przepisie, a pod koniec pieczenia sprawdzić, czy są już takie, jakie być powinny.
Pieczesz bezy po raz pierwszy, przeczytaj najpierw poradnik: "Jak zrobić bezy?"
Składniki na ok. 70 sztuk:
4 białka, najlepiej o temperaturze pokojowej
200 g drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier.
Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną końcówką (lub worka do mrożenia z odciętym jednym końcem).
Wyciskać bezy dowolnych kształtów na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między bezami. (Można wykładać również kleksy łyżką).
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 110°C (grzałka góra- dół) lub 100°C (termoobieg) przez ok. 60- 100 minut lub dłużej, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. (Piekę 2 blachy jednocześnie. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamieniam blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do ostygnięcia.
Przechowywać w szczelnej puszce. W przeciwnym wypadku wchłoną wilgoć z powietrza i zrobią się klejące.
a mi wyszly super wewnatrz ale klejace sie na zewnatrz. Nie moglam wiec ich zapakowac na noc. Po nocy w kuchni zrobily sie wogole miekkie. Jakas rada, co zrobilam nie tak i jak to mozna uniknac?
Sylwio, to od wilgoci w powietrzu. W ciepłe, ładne dni nie powinno być, az takiego problemu. Najlepiej po wysuszeniu i ostygnięciu od razu włożyć je do puszki.
Przepis jest super, a bezy wychodzą perfekcyjne i białe. Piekłam już 4 razy z tego przepisu i zawsze bezy wychodzą wspaniałe.Przepis jest łatwy w wykonaniu, tani i niezawodny. :-)
Juz drugi raz odwiedzilam ta strone i musze przyznac, ze jestem zachwycona z osiagniec ( mowie o moich osiagnieciach). Przed ostatkami sciagnelam przepis na paczki i wyszly bardzo dobre. Dzisiaj przepsalam przepis na bezy i jestem ciekawa jak wyjda. Bezy bede robic na Dzien Kobiet. Mieszkam we Wloszech i praca mi nie pozwalala bawic sie w ciasrkarke, prawde mowiac nie mialam odwagi. Ten adres internet podala mi moja kolezanka wloszka ktora zawsze cos sciaga z przepisow. Dziekuje za przepisy i za dodanie mi odwagi eksperymentacji. Lepiej wczesniej niz pozniej> :-)
Tak. Jeśli jest gruby to najlepiej zmielić go najpierw na puder. Bez mielenia też można tylko trzeba ucierać dłużej, bo rozpuszcza się trudniej niż zwykły cukier.
[quote]Witam! Bezy wyszły wyśmienite! Wyjęłam je z piekarnika 30 minut temu i już połowy nie ma :-). Przepis jest idealny dla początkujących. Dodam jeszcze, że robiłam bezy pierwszy raz w życiu i mam tylko 16 lat :-) Pozdrawiam serdecznie :D[/quote] mi tak samoo :) haha ja mam 14 lat
hej... dziekuje za przepis... pomimo wieku nigdy jeszcze nie piekłam wiele,z czego większość i tak nigdy nie wychodzila... bezy wyszly super.. choć się trochę spalily ale tylko z powodu jakiejś głupiej wady piekarnika, bo nie wiem nigdy ile stopni... poza tym chciałam podziekowac ze chce się pani klikac i udosteniac swoje przepisy...szczególnie ze nie mieszkam w Polsce i cieko mi czsami znaleźć cokolwiek po polsku... wielkie dzięki i ogromny szacun... Joanna roks!
Wypróbowałam przepis bezy idealne, nie piekłam ich po raz pierwszy ale do tej pory wychodziły chrupiące na zewnątrz ale w środku klejące a według tego przepisu idealne jak ze sklepu tylko nie wiem co zrobić żeby wyszły białe. Gorąco polecam
Natalio, żeby bezy pozostały białe trzeba je podczas suszenia obserwować i sterować ewentualnie temperaturą piekarnika lub lekko uchylić drzwiczki piekarnika, wsadzając między drzwiczki, a piec drewnianą łyżkę.
Witam! Bezy wyszły wyśmienite! Wyjęłam je z piekarnika 30 minut temu i już połowy nie ma :-). Przepis jest idealny dla początkujących. Dodam jeszcze, że robiłam bezy pierwszy raz w życiu i mam tylko 16 lat :-) Pozdrawiam serdecznie :D
Beziki stały się nieodłącznym elementem każdej mojej "imprezki". Zmiatane są przez gości w tempie ekspresowym i nigdy nie jest ich zbyt wiele! :D Nigdy bym się nie spodziewała, że bezy to tak niesamowicie proste "ciasteczka"! Dziękuję Joanno
4 białka i 12 łyzek cukru pudru i piekę ha ha wedlug tego co pisze dluzej niz ostatnio zobaczymy co z tego bedzioe a byly ostatnio troszeczke lepiace w srodku moze teraz beda suche a dodalam do srodka rodzynek i posypalam kakaem na gore i pieke je w foremkach na mufinki polecam
Piekłam bezy po raz pierwszy.Niestety już po 15 min w temperaturze 90 szybko zaczęły brązowieć.Uchyliłam piekarnik ale to tez nie pomogło.Nie pokuszę się po raz kolejny.
Przepis prosty, bezy wychodza idealne! Dziekuje bardzo za wskazowki. Wszystko wychodzi, trzeba tylko dokladnie przeczytac i trzymac sie zarowno proporcji jak i sposobu pieczenia. Bezy wychodza genialne! Na pewno dodam do moich ulubionych przepisow. Jeszcze raz dzekuje!