Bezy (przepis podstawowy)

329 Komentarzy
Bezy

Przepis na zwykłe bezy. W przygotowaniu są bardzo proste. Wystarczy tylko porządnie ubić białka z cukrem. Cała sztuka polega na ich pieczeniu/ suszeniu. Wszystko zależy, jakie chcemy bezy otrzymać. Jeśli mają być całkiem suche w środku, należy je piec w niższej temperaturze. Jeśli bezy mają być klejące w środku, to należy piec je krócej i w trochę wyższej temperaturze. Najlepiej piec tak, jak podaję w poniższym przepisie, a pod koniec pieczenia sprawdzić, czy są już takie, jakie być powinny.

Pieczesz bezy po raz pierwszy, przeczytaj najpierw poradnik: "Jak zrobić bezy?"

Składniki na ok. 70 sztuk:

  • 4 białka, najlepiej o temperaturze pokojowej
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier.
  2. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną końcówką (lub worka do mrożenia z odciętym jednym końcem).
  3. Wyciskać bezy dowolnych kształtów na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między bezami. (Można wykładać również kleksy łyżką).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 110°C (grzałka góra- dół) lub 100°C (termoobieg) przez ok. 60- 100 minut lub dłużej, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. (Piekę 2 blachy jednocześnie. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamieniam blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do ostygnięcia.
  5. Przechowywać w szczelnej puszce. W przeciwnym wypadku wchłoną wilgoć z powietrza i zrobią się klejące.
  6. Z podanego przepisu wychodzi ok. 200 g bez.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 50- 70

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Bezy Bezy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 9 lat temu
    a mi wyszly super wewnatrz ale klejace sie na zewnatrz. Nie moglam wiec ich zapakowac na noc. Po nocy w kuchni zrobily sie wogole miekkie. Jakas rada, co zrobilam nie tak i jak to mozna uniknac?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 9 lat temu
      Sylwio, to od wilgoci w powietrzu. W ciepłe, ładne dni nie powinno być, az takiego problemu. Najlepiej po wysuszeniu i ostygnięciu od razu włożyć je do puszki.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        sylwia · 9 lat temu
        dziekuje za rade. Zapamietam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    slawek · 9 lat temu
    Bezy wyszły extra dzięki za przepis bo białka zawsze szły do wyrzucenia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 9 lat temu
    Przepis jest super, a bezy wychodzą perfekcyjne i białe. Piekłam już 4 razy z tego przepisu i zawsze bezy wychodzą wspaniałe.Przepis jest łatwy w wykonaniu, tani i niezawodny. :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 9 lat temu
    Juz drugi raz odwiedzilam ta strone i musze przyznac, ze jestem zachwycona z osiagniec ( mowie o moich osiagnieciach). Przed ostatkami sciagnelam przepis na paczki i wyszly bardzo dobre. Dzisiaj przepsalam przepis na bezy i jestem ciekawa jak wyjda. Bezy bede robic na Dzien Kobiet. Mieszkam we Wloszech i praca mi nie pozwalala bawic sie w ciasrkarke, prawde mowiac nie mialam odwagi. Ten adres internet podala mi moja kolezanka wloszka ktora zawsze cos sciaga z przepisow. Dziekuje za przepisy i za dodanie mi odwagi eksperymentacji. Lepiej wczesniej niz pozniej> :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 9 lat temu
    Czy zamiast zwyklego cukru mozna uzyc trzcinowego?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Tak. Jeśli jest gruby to najlepiej zmielić go najpierw na puder. Bez mielenia też można tylko trzeba ucierać dłużej, bo rozpuszcza się trudniej niż zwykły cukier.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Milena · 9 lat temu
    [quote]Witam! Bezy wyszły wyśmienite! Wyjęłam je z piekarnika 30 minut temu i już połowy nie ma :-). Przepis jest idealny dla początkujących. Dodam jeszcze, że robiłam bezy pierwszy raz w życiu i mam tylko 16 lat :-) Pozdrawiam serdecznie :D[/quote] mi tak samoo :) haha ja mam 14 lat
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorotka · 9 lat temu
    hej... dziekuje za przepis... pomimo wieku nigdy jeszcze nie piekłam wiele,z czego większość i tak nigdy nie wychodzila... bezy wyszly super.. choć się trochę spalily ale tylko z powodu jakiejś głupiej wady piekarnika, bo nie wiem nigdy ile stopni... poza tym chciałam podziekowac ze chce się pani klikac i udosteniac swoje przepisy...szczególnie ze nie mieszkam w Polsce i cieko mi czsami znaleźć cokolwiek po polsku... wielkie dzięki i ogromny szacun... Joanna roks!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 10 lat temu
    Czy mogę dodać soku z cytryny albo kwasku cytrynowego dla aromatu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 10 lat temu
    Wypróbowałam przepis bezy idealne, nie piekłam ich po raz pierwszy ale do tej pory wychodziły chrupiące na zewnątrz ale w środku klejące a według tego przepisu idealne jak ze sklepu tylko nie wiem co zrobić żeby wyszły białe. Gorąco polecam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Natalio, żeby bezy pozostały białe trzeba je podczas suszenia obserwować i sterować ewentualnie temperaturą piekarnika lub lekko uchylić drzwiczki piekarnika, wsadzając między drzwiczki, a piec drewnianą łyżkę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 10 lat temu
    czym można zastąpić papier do pieczenia?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Do pieczenia bez można użyć albo papieru do pieczenia albo maty silikonowej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 10 lat temu
    Witam! Bezy wyszły wyśmienite! Wyjęłam je z piekarnika 30 minut temu i już połowy nie ma :-). Przepis jest idealny dla początkujących. Dodam jeszcze, że robiłam bezy pierwszy raz w życiu i mam tylko 16 lat :-) Pozdrawiam serdecznie :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Janisia · 10 lat temu
    Beziki stały się nieodłącznym elementem każdej mojej "imprezki". Zmiatane są przez gości w tempie ekspresowym i nigdy nie jest ich zbyt wiele! :D Nigdy bym się nie spodziewała, że bezy to tak niesamowicie proste "ciasteczka"! Dziękuję Joanno
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krzysiek · 10 lat temu
    Pierwszy raz i 100% sukcesu Dziękuje !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    edyta · 10 lat temu
    4 białka i 12 łyzek cukru pudru i piekę ha ha wedlug tego co pisze dluzej niz ostatnio zobaczymy co z tego bedzioe a byly ostatnio troszeczke lepiace w srodku moze teraz beda suche a dodalam do srodka rodzynek i posypalam kakaem na gore i pieke je w foremkach na mufinki polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    urszula · 10 lat temu
    bezy sa idealne tylko trzeba umiec je upiec
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    buni · 10 lat temu
    super tani ciekwy i dobry dzieci były zadowolone i smakował im dzieki za przepis choc pierwszy raz je robiłam w życiu :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    maria · 10 lat temu
    Piekłam bezy po raz pierwszy.Niestety już po 15 min w temperaturze 90 szybko zaczęły brązowieć.Uchyliłam piekarnik ale to tez nie pomogło.Nie pokuszę się po raz kolejny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 10 lat temu
    Dziękuję za zmarnowanie popołudnia po 100 minutach w 110 stopniach bezy zupełnie nie przypominają bezów, są nadal miękkie. NIE POLECAM ! :cry:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 10 lat temu
    Przepis prosty, bezy wychodza idealne! Dziekuje bardzo za wskazowki. Wszystko wychodzi, trzeba tylko dokladnie przeczytac i trzymac sie zarowno proporcji jak i sposobu pieczenia. Bezy wychodza genialne! Na pewno dodam do moich ulubionych przepisow. Jeszcze raz dzekuje!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzia · 11 lat temu
    Ten przepis jest najlepszym przepisem na bezy. Upiekłam bezy już wiele razy i zawsze się udały. Polecam :D