Lukier królewski
Lukier z białka, cukru pudru i odrobiny soku z cytryny zwany również jako Royal Icing. Wykorzystuje się go głównie do dekoracji ciasteczek, pierniczków i tortów. Jest śnieżnobiały i zasycha całkowicie na ciasteczkach, dzięki czemu nie sklejają się one ze sobą i dekoracje pozostają trwałe.
Przyjmuje się zasadę, że proporcja białka do cukru pudru wynosi 1: 5. Proporcja białka do cukru może się trochę różnić w zależności od przeznaczenia lukru np. do malowania kontur potrzebny jest lukier trochę gęstszy niż do wypełnienia. Lukier można zagęścić dodając więcej cukru pudru, a rozrzedzić dodając trochę soku z cytryny, wody lub białka.
Cukier puder powinien być przesiany, aby lukier był gładki, bez grudek. Sok z cytryny wpływa na elastyczność lukru, dzięki czemu łatwiej się dekoruje.
Lukier królewski można łatwo zabarwić na dowolny kolor barwnikiem spożywczym. Należy nie przesadzać z ilością barwnika. Lukier łatwo się barwi, a gdy postoi kilka godzin to często nabiera jeszcze intensywniejszego koloru. (Najlepiej użyć barwników w żelu lub ewentualnie w proszku. Barwniki w płynie rozrzedzają lukier. Należy wówczas dodać więcej cukru pudru, gdyby wyszedł za rzadki).
Jeśli nie używamy lukru od razu, należy przykryć go folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni lukru. W ten sposób lukier nie obeschnie.
Lukier można przechowywać, przykryty folią spożywczą do paru dni w lodówce. Przed użyciem wymieszać łyżeczką.
Składniki:
- 30 g białka (ok. 1 białko z jajka M)
- 150 g cukru pudru
- 6 kropli soku z cytryny
- barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Cukier puder przesiać.
- Do miski wlać białko. Dodać sok z cytryny i cukier puder. Miksować mikserem ręcznym ok. 10 minut na niskich obrotach, używając mieszadeł (nie ubijaków to piany), aby niepotrzebnie nie napowietrzać lukru*. Lukier powinien być gładki i lśniący.
- Teraz można wmieszać troszkę barwnika spożywczego, jeśli chcemy kolorowy lukier.
- Gotowy lukier przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego, woreczka do mrożenia lub rękawa zrobionego z papieru do pieczenia, odciąć róg, robiąc bardzo małą dziurkę i dekorować według uznania. (Można użyć również tylki z małą dziurką, ale nie jest to konieczne). Konsystencję lukru można zmieniać w zależności od potrzeb. Można zagęścić go, dodając cukier puder lub rozrzedzić, dodając więcej białka, soku z cytryny lub wody po kropelce.
Uwagi:
- * Napowietrzony lukier będzie zawierał pęcherzyki powietrza, które mogą być później widoczne na wypieku. Można się ich pozbyć, delikatnie przekłuwając je wykałaczką. Również podczas dekorowania lukier się przerwie w momencie, gdy pojawi się pęcherzyk powietrza. Dlatego lepiej długo, a powoli miksować mieszadłami, a zrezygnować z ubijaków i wysokich obrotów. Można też miksować robotem kuchennym na średnich obrotach, używając mieszadła.
- Masę należy miksować ok. 10 minut, aby była stabilna.
Wariant Thermomix:
Składniki:
- 30 g białka** (ok. 1 białko z jajka M)
- 150 g cukru
- 6 kropli soku z cytryny
- barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Cukier przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować 20s./ obr. 10. Cukier puder zsunąć kopystką ze ścianek na dół naczynia miksującego.
- Założyć motylek. Dodać białko i sok z cytryny. Zmiksować 10 minut/ obr. 2.
Uwagi:
- ** Jeśli macie wagę kuchenną to polecam zważyć białko na niej, bo jest dokładniejsza niż ta wbudowana w Thermomixie.
- Masę należy miksować ok. 10 minut, aby była stabilna.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Ilość porcji: |
na ok. 20 pierniczków średniej wielkości |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
lub pisz komentarz jako gość
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany· 4 lat temuczy można tym lukrem pisać po masie cukrowej?
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyZnakomity lukier do dekoracji. Cieszę się że na niego trafiłam bo przez poprzednie przepisy dekoracja pierniczków była dramatem-nie zastygał dobrze, był brzydki w kolorze i wszystko wyglądało okropnie. Ten lukier jest pięknie śnieżnobiały, zastyga całkowicie nawet jeśli zrobiłam trochę rzadszą wersję do zapełniania na gładko. Ładne się trzyma pierniczków i naprawdę pięknie wyglądają zarówno te zawieszone na choince jak i te zapakowane jako dodatek do prezentów.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyCzy można ubić ręcznie jakoś lukier, nie używając miksera? Jeśli tak, co byłoby potrzebne? :)
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyCzy jak gotowy lukier przykryje folią spożywczą i włożę do lodówki (w misce) to przeżyje on do jutra? Główna dekoratorka zaraz zaśnie na stojąco (córka, lat 3) i musimy odłożyć pracę 🤷☺️
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany(giggle) pewnie ;) przykryj folią i do lodówki. Jutro będzie taki sam ;)
-
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyJak długo lukier schnie na piernikach?
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanySzybko. Jak będziesz bardzo powoli malować, to nawet w trakcie dekorowania będzie już wysychał ;)
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyPierwszy raz w życiu i na pewno ostatni zrobilam lukier z białka ( nie wiem co mnie podkusiło...)pierniczki lukrowalam 4 godziny temu a lukier wciąż jest mokry( lepki) i nie wiem dlaczego, nie mam pojęcia co zrobiłam źle...
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyJa na 5 minut wrzuciłam do piekarnika nagrzanego i lukier się wysuszył. Myślę, że za mało cukru pudru. Powinna w nim stac łyżka, wtedy jest dobry.
-
-
-
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyJak długo można przechowywać ciastka z lukrem z białek w pojemniku? Nie ma ryzyka że białko się zepsuje?
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyNawet rok, jak do są pierniczki, które mogą długo leżej. Ogólnie tak długo, jak długo ciasteczka są świeże ;)
-
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyChciałam zapytac ile mam dodac białek pasteryzowanych? taka sama ilosc jak w oryginalnym przepisie?
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyNa opakowaniu powinno być napisane ile gram i ile wody równa się mniej więcej jednemu białku. Dałabym tyle, ile podaje opakowania. Zmiksuj to krótko, aż się spieni (ok. pół minuty), a następnie dodaj cukier puder. Cukru pudru mniej więcej tyle co w przepisie, ale dodawaj go stopniowo do otrzymania porządanej konsystencji.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyZspomniałam dodac ze mam te białka w płynie ;)
Te z "Farma białka"-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyTo zobacz na opakowanie jaka ilość odpowiada jednemu białkowi.
P.S. Wyszukałam w google tą firmę ;) Znalazłam, że jeden kilogram to 32 białka. To weź po prostu jak w przepisie 30 g :)
-
-
-
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyWitamA ja sie zastanawiam co zrobilam nie tak...gdy zrobilam lukier byl piekny snieznobialy w prost cudowny uzylam go do makowca...na drugi dzien przy krojeniu ciasta caly zaczal pekac i odprysnal calkowicie od ciasta😣😣😣 jest na to rada? Mam do lukrowania pierniczki i nie wiem czy lepiej nie zrobic na bazie wody...
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyJa radziłabym do makowca zrobić na bazie wody, a nim polukrować pierniczki. Tym lukrem można dekorować pierniczki i inne ciasteczka płaskie, ale nie ciasta.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyWitam ,mam pytanie, ile czasu można przechowywać pierniczki udekorowane takim lukrem, dziękuję pozdrawiam.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyBardzo długo. Tyle ile wytrzymają pierniczki ;)
-
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyWitam :) mam pytanie czy jeśli udekoruje pierniczki świeżym lukrem po jakim czasie on zastyga? I czy po zastygnięciu bez problemu można go przegowywac z oiernikami w puszcze około 3tyg? :)
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyZastyga szybko. Pomalujesz pierniczka, odczekasz chwilę i gotowy ;) Gotowe pierniczki mogą leżeć w puszcze i kilka mięsięcy ;) zależy od pierniczków.
-
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyCzy gotowy lukier z białek (w woreczku, nie na pierniku) można przechowywać w lodówce ok. dwa tygodnie, czy będzie to już zbyt długo?
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyBędzie za długo. Trzymałabym kilka dni maksymalnie, ze względu na białka.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanywitam. tak sobie czytam....i zastanawia mnie ta odpowiedź, skoro lukier na ciasteczkach wytrzyma długo to dlaczego w lodówce już nie.....
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyNa ciasteczkach lukier wysycha i jest wtedy bardzo trwały, a tutaj jest mowa o przechowywaniu lukru utartego z białek i cukru i taki świeży nie jest długo trwały ;) To tak jakbyś trzymał w lodówce same białko. Wytrzyma kilka dni. Natomiast zaschnięta, cienka warstwa lukru może i leżej rok.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyCudowne wyjaśnienie :) Co rok biłam się z myślami na temat lukru, a oraz wszystko jasne :) Dziękuję!
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
-
-
-
-
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyBardzo podobają mi się te ulukrowane choinki. Szczególnie te, które wyglądają jakby były iglaste naprawdę. Zastanawia mnie w jaki sposób uzyskać taki wzór, jakim ruchem uzyskamy taki wygląd?
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyLukier należy przełożyć np. do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia i odciąć małą dziurkę.Zaczynasz od dołu choinki (od najszerszej części) i wyciskasz lukier robiąc kształt łezki. Robimy kolejne rzędy. Aby zrobić taki wzór jak na choince z żółtymi gwiazdkami należy po zrobieniu rzędu rozciągnąć lukier małym pędzelkiem w stronę szpica.
-
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyCzy nie nabawie się salmonelli jeżeli pierniczki z tym lukrem zostawiłam do świąt czyli będzie ok dwóch tygodni?
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyTen lukier może leżeć naprawdę długo. Wydaje mi się, że jeśli nie było salmonelli w jajku to na pierniczkach się nie pojawi. Myślę, że wyschnięty lukier jest bezpieczny. Ja trzymam moje pierniczki polukrowane nawet do 4 miesięcy (nod)
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyJajek się nie myje, właśnie dlatego, że przez to zmywa się ich barierę ochronną, która znajduje się na skorupce.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyZgadza się, ale tylko jeśli będą nadal przechowywane. Przed samym spożyciem należy dokladnie umyć.
-
-
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyKażde jajko należy dokładnie umyć przed użyciem. Wiele razy kupując jajka można zauważyć ślady odchodów. Takich jajek chyba nikt nie chce używać. Tym bardziej ze białek do zrobienia lukru używa się surowych i nie piecze się już. Dlatego należy je dokładnie umyć a potem można dodatkowo sparzyć (wystarczy kilka sekund) i można spokojnie używać. :D
-
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany150g cukru czy 150 dkg?