Lukier królewski

89 Komentarzy
Lukier królewski

Lukier z białka, cukru pudru i odrobiny soku z cytryny zwany również jako Royal Icing. Wykorzystuje się go głównie do dekoracji ciasteczek, pierniczków i tortów. Jest śnieżnobiały i zasycha całkowicie na ciasteczkach, dzięki czemu nie sklejają się one ze sobą i dekoracje pozostają trwałe.

Przyjmuje się zasadę, że proporcja białka do cukru pudru wynosi 1: 5. Proporcja białka do cukru może się trochę różnić w zależności od przeznaczenia lukru np. do malowania kontur potrzebny jest lukier trochę gęstszy niż do wypełnienia. Lukier można zagęścić dodając więcej cukru pudru, a rozrzedzić dodając trochę soku z cytryny, wody lub białka.

Cukier puder powinien być przesiany, aby lukier był gładki, bez grudek. Sok z cytryny wpływa na elastyczność lukru, dzięki czemu łatwiej się dekoruje.

Lukier królewski można łatwo zabarwić na dowolny kolor barwnikiem spożywczym. Należy nie przesadzać z ilością barwnika. Lukier łatwo się barwi, a gdy postoi kilka godzin to często nabiera jeszcze intensywniejszego koloru. (Najlepiej użyć barwników w żelu lub ewentualnie w proszku. Barwniki w płynie rozrzedzają lukier. Należy wówczas dodać więcej cukru pudru, gdyby wyszedł za rzadki).

Jeśli nie używamy lukru od razu, należy przykryć go folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni lukru. W ten sposób lukier nie obeschnie.

Lukier można przechowywać, przykryty folią spożywczą do paru dni w lodówce. Przed użyciem wymieszać łyżeczką.

Składniki:

  • 30 g białka (ok. 1 białko z jajka M)
  • 150 g cukru pudru
  • 6 kropli soku z cytryny
  • barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Cukier puder przesiać.
  2. Do miski wlać białko. Dodać sok z cytryny i cukier puder. Miksować mikserem ręcznym ok. 10 minut na niskich obrotach, używając mieszadeł (nie ubijaków to piany), aby niepotrzebnie nie napowietrzać lukru*. Lukier powinien być gładki i lśniący.
  3. Teraz można wmieszać troszkę barwnika spożywczego, jeśli chcemy kolorowy lukier.
  4. Gotowy lukier przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego, woreczka do mrożenia lub rękawa zrobionego z papieru do pieczenia, odciąć róg, robiąc bardzo małą dziurkę i dekorować według uznania. (Można użyć również tylki z małą dziurką, ale nie jest to konieczne). Konsystencję lukru można zmieniać w zależności od potrzeb. Można  zagęścić go, dodając cukier puder lub rozrzedzić, dodając więcej białka, soku z cytryny lub wody po kropelce.

Uwagi:

  • * Napowietrzony lukier będzie zawierał pęcherzyki powietrza, które mogą być później widoczne na wypieku. Można się ich pozbyć, delikatnie przekłuwając je wykałaczką. Również podczas dekorowania lukier się przerwie w momencie, gdy pojawi się pęcherzyk powietrza. Dlatego lepiej długo, a powoli miksować mieszadłami, a zrezygnować z ubijaków i wysokich obrotów. Można też miksować robotem kuchennym na średnich obrotach, używając mieszadła.
  • Masę należy miksować ok. 10 minut, aby była stabilna.

Wariant Thermomix:

Składniki:

  • 30 g białka** (ok. 1 białko z jajka M)
  • 150 g cukru
  • 6 kropli soku z cytryny
  • barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Cukier przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować 20s./ obr. 10. Cukier puder zsunąć kopystką ze ścianek na dół naczynia miksującego.
  2. Założyć motylek. Dodać białko i sok z cytryny. Zmiksować 10 minut/ obr. 2.

Uwagi:

  • ** Jeśli macie wagę kuchenną to polecam zważyć białko na niej, bo jest dokładniejsza niż ta wbudowana w Thermomixie.
  • Masę należy miksować ok. 10 minut, aby była stabilna.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

na ok. 20 pierniczków średniej wielkości

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Lukier królewski Lukier królewski Lukier królewski
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    Czy można ubić ręcznie jakoś lukier, nie używając miksera? Jeśli tak, co byłoby potrzebne? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Można ręcznie drewnianą pałką, trzepaczką lub nawet tylną stroną łyżki rozetrzeć na gładką masę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Czy jak gotowy lukier przykryje folią spożywczą i włożę do lodówki (w misce) to przeżyje on do jutra? Główna dekoratorka zaraz zaśnie na stojąco (córka, lat 3) i musimy odłożyć pracę 🤷☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 3 lat temu
    Jak długo lukier schnie na piernikach?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Szybko. Jak będziesz bardzo powoli malować, to nawet w trakcie dekorowania będzie już wysychał ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Iw · 3 lat temu
        Pierwszy raz w życiu i na pewno ostatni zrobilam lukier z białka ( nie wiem co mnie podkusiło...)pierniczki lukrowalam 4 godziny temu a lukier wciąż jest mokry( lepki) i nie wiem dlaczego, nie mam pojęcia co zrobiłam źle...
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Ania · 3 lat temu
          Ja na 5 minut wrzuciłam do piekarnika nagrzanego i lukier się wysuszył. Myślę, że za mało cukru pudru. Powinna w nim stac łyżka, wtedy jest dobry.
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
            Kinga · 2 lat temu
            Wtedy jest o wiele za gęsty i nie da się nic z niego zrobić
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    Jak długo można przechowywać ciastka z lukrem z białek w pojemniku? Nie ma ryzyka że białko się zepsuje?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Nawet rok, jak do są pierniczki, które mogą długo leżej. Ogólnie tak długo, jak długo ciasteczka są świeże ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 3 lat temu
    Chciałam zapytac ile mam dodac białek pasteryzowanych? taka sama ilosc jak w oryginalnym przepisie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Na opakowaniu powinno być napisane ile gram i ile wody równa się mniej więcej jednemu białku. Dałabym tyle, ile podaje opakowania. Zmiksuj to krótko, aż się spieni (ok. pół minuty), a następnie dodaj cukier puder. Cukru pudru mniej więcej tyle co w przepisie, ale dodawaj go stopniowo do otrzymania porządanej konsystencji.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Sylwia · 3 lat temu
        Zspomniałam dodac ze mam te białka w płynie ;)
        Te z "Farma białka"
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 3 lat temu
          To zobacz na opakowanie jaka ilość odpowiada jednemu białkowi.
          P.S. Wyszukałam w google tą firmę ;) Znalazłam, że jeden kilogram to 32 białka. To weź po prostu jak w przepisie 30 g :)
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
            Sylwia · 3 lat temu
            Bardzo dziękuję, chciałam sie upewnić :)
            Pozdrawiam (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marlena · 3 lat temu
    WitamA ja sie zastanawiam co zrobilam nie tak...gdy zrobilam lukier byl piekny snieznobialy w prost cudowny uzylam go do makowca...na drugi dzien przy krojeniu ciasta caly zaczal pekac i odprysnal calkowicie od ciasta😣😣😣 jest na to rada? Mam do lukrowania pierniczki i nie wiem czy lepiej nie zrobic na bazie wody...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Ja radziłabym do makowca zrobić na bazie wody, a nim polukrować pierniczki. Tym lukrem można dekorować pierniczki i inne ciasteczka płaskie, ale nie ciasta.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kadia · 3 lat temu
      To jest przepis na lukier do dekoracji pierników, jako polewa się nie nadaje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Witam ,mam pytanie, ile czasu można przechowywać pierniczki udekorowane takim lukrem, dziękuję pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 lat temu
    Witam :) mam pytanie czy jeśli udekoruje pierniczki świeżym lukrem po jakim czasie on zastyga? I czy po zastygnięciu bez problemu można go przegowywac z oiernikami w puszcze około 3tyg? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Zastyga szybko. Pomalujesz pierniczka, odczekasz chwilę i gotowy ;) Gotowe pierniczki mogą leżeć w puszcze i kilka mięsięcy ;) zależy od pierniczków.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Czy gotowy lukier z białek (w woreczku, nie na pierniku) można przechowywać w lodówce ok. dwa tygodnie, czy będzie to już zbyt długo?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Będzie za długo. Trzymałabym kilka dni maksymalnie, ze względu na białka.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        zbym · 3 lat temu
        witam. tak sobie czytam....i zastanawia mnie ta odpowiedź, skoro lukier na ciasteczkach wytrzyma długo to dlaczego w lodówce już nie.....
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 3 lat temu
          Na ciasteczkach lukier wysycha i jest wtedy bardzo trwały, a tutaj jest mowa o przechowywaniu lukru utartego z białek i cukru i taki świeży nie jest długo trwały ;) To tak jakbyś trzymał w lodówce same białko. Wytrzyma kilka dni. Natomiast zaschnięta, cienka warstwa lukru może i leżej rok.
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
            Małgosia · 3 lat temu
            Cudowne wyjaśnienie :) Co rok biłam się z myślami na temat lukru, a oraz wszystko jasne :) Dziękuję!
            • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
              Zosia · 3 lat temu
              Dwa lata temu zrobiłam lukier królewski na pierniki. Były super. W ubiegłym cytrynowy. Też był dobry, ale nie tak. W tym roku czytając komentarze,że można przechowywac długo, nie zastanawiam się, tylko już robię.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nikola · 4 lat temu
    Mam pytanie czy można dodać kwasku cytrynowego , aby lukier był bardziej kwaśny ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Super przepis. Robilam w thermomixie, po wcześniejszym zważeniu składników. Polecam miksowac nawet 12 minut.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewa · 4 lat temu
    a moglabym wymieszac te skadniki nad para, czy moze wtedy lukier nie wyjdzie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 4 lat temu
    Bardzo podobają mi się te ulukrowane choinki. Szczególnie te, które wyglądają jakby były iglaste naprawdę. Zastanawia mnie w jaki sposób uzyskać taki wzór, jakim ruchem uzyskamy taki wygląd?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Lukier należy przełożyć np. do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia i odciąć małą dziurkę.Zaczynasz od dołu choinki (od najszerszej części) i wyciskasz lukier robiąc kształt łezki. Robimy kolejne rzędy. Aby zrobić taki wzór jak na choince z żółtymi gwiazdkami należy po zrobieniu rzędu rozciągnąć lukier małym pędzelkiem w stronę szpica.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 5 lat temu
    Rewelacyjny przepis. Pierwszy raz zrobiłam dobry lukier.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ksenia · 5 lat temu
    Czy nie nabawie się salmonelli jeżeli pierniczki z tym lukrem zostawiłam do świąt czyli będzie ok dwóch tygodni?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Ten lukier może leżeć naprawdę długo. Wydaje mi się, że jeśli nie było salmonelli w jajku to na pierniczkach się nie pojawi. Myślę, że wyschnięty lukier jest bezpieczny. Ja trzymam moje pierniczki polukrowane nawet do 4 miesięcy (nod)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Nana · 5 lat temu
        Jajek się nie myje, właśnie dlatego, że przez to zmywa się ich barierę ochronną, która znajduje się na skorupce.
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Doti · 4 lat temu
          Zgadza się, ale tylko jeśli będą nadal przechowywane. Przed samym spożyciem należy dokladnie umyć.
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
            Marta · 4 lat temu
            Można myć jajka (np.wiejskie, od gospodyni) i je potem przechowywać, ale to musi być woda z octem(+ew. płyn do mycia naczyń), inaczej jajko myte samą wodą się zepsuje
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Dorota · 5 lat temu
      Polecam najpierw pożądnie umyć jajka. Salmonella jeżeli jest, to na skorupce.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Poziomka · 4 lat temu
      Każde jajko należy dokładnie umyć przed użyciem. Wiele razy kupując jajka można zauważyć ślady odchodów. Takich jajek chyba nikt nie chce używać. Tym bardziej ze białek do zrobienia lukru używa się surowych i nie piecze się już. Dlatego należy je dokładnie umyć a potem można dodatkowo sparzyć (wystarczy kilka sekund) i można spokojnie używać. :D
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Claudia · 4 lat temu
        Ludziska lubia komplikowac. Wystarczy zrobic to samo z aquafaba zamiast jajek i zero salmonelli
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anna · 5 lat temu
    150g cukru czy 150 dkg?