Czekoladowe batoniki z masłem orzechowym i amarantusem


Zdrowe batoniki bez pieczenia z masłem orzechowym i amarantusem ekspandowanym. Batony są bez glutenu, laktozy, cukru, jajek, a do tego bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Idealne na przekąskę. Ich wada jest taka, że szybko miękną i nie można ich zostawić na dłużej w temperaturze pokojowej. Dlatego należy wyciągnąć potrzebną ilość z lodówki i serwować od razu.
Składniki:
- 150 g masła orzechowego (bez kawałków i bez dodatku cukru)
- 3 łyżki kakao
- 50 g oleju kokosowego
- 4 łyżki ksylitolu (lub cukru)
- 30 g amarantusa ekspandowanego
Sposób przygotowania:
- Małą formę lub pojemnik np. plastikowy (u mnie o wymiarach 15 x 15 cm) wyłożyć folią spożywczą.
- Olej kokosowy, masło orzechowe i ksylitol (lub cukier) przełożyć do metalowej miski i rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Miskę ściągnąć z pieca i wmieszać łyżką kakao. Dodać amarantusa i wymieszać.
- Masę wylać do przygotowanej formy, wyrównać i bez przykrycia wstawić do lodówki na 1 godzinę lub dłużej do stwardnienia.
- Twardą masę przełożyć na deskę, ściągnąć folię spożywczą i pokroić na dowolnej wielkości kawałki. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.