Czekoladowe batoniki z masłem orzechowym i amarantusem

Zdrowe batoniki bez pieczenia z masłem orzechowym i amarantusem ekspandowanym. Batony są bez glutenu, laktozy, cukru, jajek, a do tego bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Idealne na przekąskę. Ich wada jest taka, że szybko miękną i nie można ich zostawić na dłużej w temperaturze pokojowej. Dlatego należy wyciągnąć potrzebną ilość z lodówki i serwować od razu.

Składniki:

  • 150 g masła orzechowego (bez kawałków i bez dodatku cukru)
  • 3 łyżki kakao
  • 50 g oleju kokosowego
  • 4 łyżki ksylitolu (lub cukru)
  • 30 g amarantusa ekspandowanego

Sposób przygotowania:

  1. Małą formę lub pojemnik np. plastikowy (u mnie o wymiarach 15 x 15 cm) wyłożyć folią spożywczą.
  2. Olej kokosowy, masło orzechowe i ksylitol (lub cukier) przełożyć do metalowej miski i rozpuścić w kąpieli wodnej.
  3. Miskę ściągnąć z pieca i wmieszać łyżką kakao. Dodać amarantusa i wymieszać.

2

  1. Masę wylać do przygotowanej formy, wyrównać i bez przykrycia wstawić do lodówki na 1 godzinę lub dłużej do stwardnienia.
  2. Twardą masę przełożyć na deskę, ściągnąć folię spożywczą i pokroić na dowolnej wielkości kawałki. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Czekoladowe batoniki z masłem orzechowym i amarantusem