Trufle z białej czekolady

Małe, miękkie, czekoladowe kulki z białej czekolady, słodkiej śmietany i małej ilości masła. Można obtoczyć je w wiórkach czekoladowych, roztopionej czekoladzie, zmielonych bądź posiekanych migdałach/ orzechach, wiórkach kokosowych lub cukrze pudrze.
Składniki:
- 200g białej czekolady
- 50g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 30g masła
- 1 łyżka rumu, whisky lub likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe, biała czekolada (roztopiona lub starta na wiórki), posiekane lub zmielone migdały/ orzechy, cukier puder
Sposób przygotowania:
- Czekoladę posiekać. Masło pokroić na małe kawałki. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę i masło. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Gdy masa lekko przestygnie wmieszać alkohol. Kolejno wstawić na noc do lodówki lub do czasu, aż masa zastygnie.
- Łyżeczką nabierać masę i formować małe kuleczki (u mnie o średnicy ok. 3cm) i obtaczać je w wiórkach kokosowych, posiekanych lub zmielonych migdałach/ orzechach, cukrze pudrze, wiórkach czekoladowych lub w roztopionej białej czekoladzie. (Masa bardzo się klei i szybko mięknie. Kulki należy formować w miarę szybko. Ręce regularnie opłukiwać w zimnej wodzie i dobrze je osuszać. Jeśli kulki mają być obtoczone w roztopionej czekoladzie należy je po uformowaniu ponownie schłodzić).
- Gotowe trufle przechowywać do paru dni w lodówce.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 20 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
ok. 12 godz. |
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.