Trufle z awokado

Koniecznie musiałam wypróbować ten przepis. Dodatek awokado bardzo mnie zaciekawił. Dodatkowo trufle są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Są mocno czekoladowe i jak na trufle przystało mają mazistą konsystencję. Nikt z jedzących nie wpadł na to, że w środku jest awokado. Według mnie smakują inaczej niż trufle ze słodką śmietaną, ale może dlatego, że wiedziałam z czego są zrobione.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 140g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki brązowego cukru
- ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 2 ½ łyżki kakao
Sposób przygotowania:
- Miąższ z awokado rozgnieść widelcem, aż powstanie jednolita masa. (Polecam zmiksować blenderem).
- Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
- Puree z awokado wymieszać łyżką z roztopioną czekoladą, brązowym cukrem, ekstraktem, solą i 1 ½ łyżki kakao. Gotową masę wstawić do lodówki na 30- 40min.
- Pozostałą łyżkę kakao wsypać na małej miseczki. Z masy formować małe kulki (u mnie o średnicy ok. 3cm) i obtaczać je w kakao. (Masa bardzo się klei. Uformowaną kulkę najlepiej włożyć do miseczki z kakao i potrząsając miską obtoczyć ją w kakao).
- Przechowywać do 3 dni w lodówce.
Smacznego.
Uwaga: Trufle prezentują się najlepiej zaraz po przygotowaniu, ponieważ kakao z wierzchu szybko wilgotnieje. Można temu zaradzić, obtaczając trufle ponownie w kakao.
Przepis Christine ze strony: apple-of-my-eye.com
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 20 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
około 30- 40min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 18 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.