Czekoladki z likierem jajecznym

Czekoladki z nadzieniem z białej czekolady i likieru jajecznego.
Z podanych składników przygotowałam 2 foremki, czyli 30 pralinek. Pozostało mi troszeczkę nadzienia i czekolady mlecznej, więc wykorzystując wszystkie składniki otrzymamy ponad 30 sztuk.
Przy przygotowywaniu pralinek pomocny może być artykuł o roztapianiu czekolady i kuwertury. Znajdziecie go tutaj.
Składniki:
Nadzienie:
- 180g czekolady białej
- 50ml likieru jajecznego
Dodatkowo:
- 240g czekolady mlecznej
Sposób przygotowania:
- Czekoladę mleczną posiekać i roztopić w kąpieli wodnej (lub profesjonalnie: kuwerturę utemperować).
- Przy pomocy pędzelka wysmarować czekoladą ścianki i dno foremek. Formę wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła. Kolejno powtórzyć czynność. Resztę czekolady odstawić na bok.
- Czekoladę białą do nadzienia posiekać na małe kawałki. Odstawić na bok.
- Likier jajeczny wlać do garnka i mocno podgrzać. Garnek ściągnąć z pieca i wmieszać posiekaną, białą czekoladę. Wymieszać do powstania jednolitej masy. Pozostawić do ostygnięcia.
- Chłodną masę przełożyć do foremek (pozostawiając trochę miejsca) i wstawić do lodówki do stężenia.
- Resztę mlecznej czekolady roztopić ponownie w kąpieli wodnej i rozłożyć na twardym nadzieniu.
- Formę wstawić do lodówki, aż czekolada stwardnieje.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 1,5 godz. |
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 30 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.