Trufle migdałowe z białą czekoladą


Miękkie pralinki z białej czekolady, z kawałkami migdałów.
Upraszczając sposób przygotowania użyłam gotowych, posiekanych jak również zmielonych migdałów. Można oczywiście przygotować je samemu zaczynając od sparzenia migdałów wrzątkiem. Następnie należy je obrać ze skórki i drobno posiekać, a do obtoczenia zmielić.
Składniki na ok. 20 trufli o średnicy 3,5 cm:
- 100 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 200 g białej czekolady
- 100 g posiekanych migdałów bez skórki
- 1 łyżeczka likieru Amaretto
- ok. 50g zmielonych migdałów do obtaczania (najlepsze bez skórki)
Sposób przygotowania:
- Czekoladę posiekać. Śmietanę mocno podgrzać, prawie do zagotowania. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła. Następnie mieszać łyżką lub trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Dodać posiekane migdały i likier. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
- Następnie wstawić do lodówki na conajmniej 3 godziny, aż masa zgęstnieje i będzie się dało z niej formować kulki.
- Uformować kulki z masy i obtaczać je w mielonych migdałach. (Najprościej można to zrobić wsypując zmielone migdały do małej miseczki, włożyć kulkę i potrząsać miseczką, aż migdały dokładnie pokryją pralinkę).
- Pralinki przechowywać w lodówce.
Uwaga:
- W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wybrany likier jest bezglutenowy lub go pominąć oraz zwrócić uwagę na czekoladę.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.