Śliwki w czekoladzie


Jedne z najprostszych do przygotowania pralinek. Jeśli lubicie kupne śliwki w czekoladzie to domowymi będziecie na pewno zachwyceni. Śliwki są soczyste, mocno nasączone alkoholem i pokryte grubą warstwą czekolady.
Składniki na ok. 35 sztuk:
- 300 g suszonych, miękkich śliwek kalifornijskich bez pestek
- ok. 200 ml wódki lub rumu
- 200 g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
- Śliwki przełożyć do miski, zalać alkoholem, przykryć i odstawić na noc do nasączenia.
- Następnego dnia śliwki osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
- Śliwki obtaczać pojedynczo w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie i układać na kratce do pralinek lub papierze do pieczenia. Pozostawić w chłodnym miejscu, aż czekolada zastygnie. (Można przyspieszyć ten proces wkładając śliwki do lodówki).
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 35 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.