Pralinki z płatków kukurydzianych


Ekspresowe czekoladki z płatków kukurydzianych i migdałowych w mlecznej czekoladzie. Pralinki można dowolnie modyfikować. Można zrobić je z samych płatków kukurydzianych, można zamiast migdałów dodać trochę rodzynek lub innych suszonych owoców. Można również użyć gorzkiej lub białej czekolady.
W wersji bezglutenowej należy wybrać bezglutenowe płatki kukurydziane i bezglutenową czekoladę.
Składniki na ok. 25 sztuk:
- 50 g płatków kukurydzianych
- 50 g migdałów w płatkach
- 200 g czekolady lub kuwertury mlecznej
Sposób przygotowania:
- Blachę lub deskę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Czekoladę lub kuwerturę posiekać i roztopić powoli w kąpieli wodnej. (Jak to zrobić można przeczytać tutaj).
- Dodać płatki kukurydziane i migdałowe. Wymieszać dokładnie łyżką, aby całe pokryły się czekoladą.
- Przy pomocy dwóch łyżeczek nakładać kleksy na papier do pieczenia.
- Pozostawić w chłodnym miejscu lub włożyć do lodówki, aby czekolada zastygła.
- Pralinki można przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka tygodni w szczelnym pojemniku lub puszce.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 25 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.