Kostki domino


Kostki domino (Dominosteine) to bardzo popularne w Niemczech ciasteczka/ pralinki, które są dostępne w sprzedaży w okresie Świąt Bożego Narodzenia. To pierniczki z konfiturą morelową i marcepanem, oblane czekoladą. Pyszne kosteczki na dwa gryzy ;)
Składniki (na formę o wymiarach ok. 24x 24cm):
Ciasto piernikowe:
- 1 jajko, temperatura pokojowa
- 26 g masła, temperatura pokojowa
- 50 g płynnego miodu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 26 g cukru
- 76 g mąki pszennej
- 40 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 1 duży słoik dżemu morelowego (waga ok. 450 g)
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
- 400 g masy marcepanowej
Polewa czekoladowa:
- ok. 400 g czekolady gorzkiej
- 3 łyżeczki oleju np. rzepakowego
Sposób przygotowania:
- Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Polecam formę z odpinaną obręczą). Odstawić na bok.
- Przygotować ciasto piernikowe: W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechami i przyprawą do piernika.
- Jajko, miód i cukier przełożyć do drugiej miski i ubić na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać kawałki miękkiego masła. (Masa może wyglądać na zwarzoną). Następnie dodać suche składniki z pierwszej miski, miksując krótko na niskich obrotach, tylko do momentu połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. (Jest go niedużo). Ciasto rozsmarować tak, aby z każdej strony dotykało brzegu formy. (Dzięki temu nałożony później dżem nie będzie wypływał poza ciasto).
- Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka, ok. 20 minut w temperaturze 170°C, grzałka góra- dół. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować nadzienie: Żelatynę przełożyć do niedużego garnka i namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia. W tym czasie przetrzeć dżem przez sitko. Odważyć 300 g przetartego dżemu.
- Żelatynę podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. (Nie zagotować!). Garnek ściągnąć z pieca i mieszając dodawać stopniowo dżem.
- Dżem wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki do stężenia.
- Masę marcepanową rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na kwadrat o wymiarach formy. Marcepan nałożyć na stężały dżem i lekko docisnąć ręką. Wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin.
- Ciasto pokroić na kwadraty o boku 3- 3,5 cm.
- Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę roztopić z olejem w kąpieli wodnej. Kostki obtaczać w czekoladzie. (Kostkę trzymałam na widelcu i polewałam łyżką). Poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie. Odkładać na kratkę do pralinek lub papier do pieczenia. Pozostawić do zastygnięcia.
- Gotowe kostki przechowywać w lodówce.
![]() |
Kuchnia: |
Niemiecka |
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 60 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.