Trufle piernikowo- migdałowe


Smaczne, czekoladowe trufle z kawałkami migdałów. Aromatyczne dzięki masie marcepanowej i przyprawie korzennej.
Składniki:
- 100g czekolady gorzkiej
- 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 100g posiekanych migdałów bez skórki
- 100g masy marcepanowej
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
Dodatkowo:
- kakao
Sposób przygotowania:
- Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
- Wmieszać przyprawę do piernika.
- Masę marcepanową zetrzeć na tarce lub pokroić drobno i zmiksować z masą czekoladową. (Masa powinna lekko zgęstnieć). Wmieszać posiekane migdały.
- Masę wstawić na co najmniej 30 minut do lodówki, aby zgęstniała.
- Zanurzać ręce w zimnej wodzie i formować kuleczki. Układać je na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. (Masa jest bardzo miękka. Moczenie rąk w wodzie ułatwia formowanie kulek. Gdyby masa była jednak za rzadka, można ją jeszcze zmiksować, aby zgęstniała lub dodać trochę kakao).
- Schłodzone trufle obtoczyć w kakao. (Najprościej jest włożyć kulkę do miseczki z kakao i potrząsać miską, aż kakao całą ją oblepi).
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 15 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.