Keto pianka z galaretki

Lekka pianka z samej galaretki, bez cukru. To szybka przekąska dla osób na diecie low carb i ketogenicznej. Szybka i łatwa do przygotowania. To ubita mikserem galaretka bez cukru, lekko osłodzona erytrytolem. Dodatkowo można pianki ozdobić i wzbogacić smakowo polewą czekoladową. Będą jeszcze lepsze.

Makro 1 kostki: 24 kcal, B: 0,4g, T: 1,75g, W: 1,36g (W netto: 1,36g).

Składniki na ok. 32 pianki:

  • 1 galaretka bez cukru (u mnie malinowa)
  • 40 g erytrytolu
  • 200 ml wody

Polewa czekoladowa (opcjonalnie):

  • 100 g czekolady gorzkiej 85% kakao
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

  1. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, ale tylko w 200 ml wody i dodając 40 g erytrytolu. Ostudzić. (Najszybciej będzie, wkładając garnek z galaretkę do zimnej wody).
  2. Chłodną galaretkę przelać do wysokiej miski (płynna galaretka będzie chlapać) i ubijać mikserem ręcznym lub planetarnym na najwyższych obrotach przez ok. 15 minut. Ubita galaretka będzie piankowa, stabilna i przypominać pianę bezową.
  3. Piankę przełożyć do dowolnego naczynia wyłożonego folią spożywczą (u mnie o wymiarach ok. 15x 16cm, ale ledwo się zmieściła, więc polecam większą).

2

  1. Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny lub dłużej.
  2. Stężałą piankę przełożyć na deskę, ściągnąć folię spożywczą i pokroić na dowolnej wielkości kawałki. Układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do lodówki.

3

  1. W tym czasie przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na małe kawałki i razem z olejem kokosowym roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Chłodną polewą polać pianki, przy użyciu łyżeczki. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
  3. Pianki można przechowywać w lodówce do ok. 3 dni. Można je również zamrozić. (Odmrażać w temperaturze pokojowej).
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba sztuk:

32 pianki o wymiarach ok. 3,5x 3,5x 2,5 cm

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Keto pianka z galaretki Keto pianka z galaretki Keto pianka z galaretki