Keto pianka z galaretki


Lekka pianka z samej galaretki, bez cukru. To szybka przekąska dla osób na diecie low carb i ketogenicznej. Szybka i łatwa do przygotowania. To ubita mikserem galaretka bez cukru, lekko osłodzona erytrytolem. Dodatkowo można pianki ozdobić i wzbogacić smakowo polewą czekoladową. Będą jeszcze lepsze.
Makro 1 kostki: 24 kcal, B: 0,4g, T: 1,75g, W: 1,36g (W netto: 1,36g).
Składniki na ok. 32 pianki:
- 1 galaretka bez cukru (u mnie malinowa)
- 40 g erytrytolu
- 200 ml wody
Polewa czekoladowa (opcjonalnie):
- 100 g czekolady gorzkiej 85% kakao
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
- Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, ale tylko w 200 ml wody i dodając 40 g erytrytolu. Ostudzić. (Najszybciej będzie, wkładając garnek z galaretkę do zimnej wody).
- Chłodną galaretkę przelać do wysokiej miski (płynna galaretka będzie chlapać) i ubijać mikserem ręcznym lub planetarnym na najwyższych obrotach przez ok. 15 minut. Ubita galaretka będzie piankowa, stabilna i przypominać pianę bezową.
- Piankę przełożyć do dowolnego naczynia wyłożonego folią spożywczą (u mnie o wymiarach ok. 15x 16cm, ale ledwo się zmieściła, więc polecam większą).
- Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny lub dłużej.
- Stężałą piankę przełożyć na deskę, ściągnąć folię spożywczą i pokroić na dowolnej wielkości kawałki. Układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do lodówki.
- W tym czasie przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na małe kawałki i razem z olejem kokosowym roztopić w kąpieli wodnej.
- Chłodną polewą polać pianki, przy użyciu łyżeczki. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
- Pianki można przechowywać w lodówce do ok. 3 dni. Można je również zamrozić. (Odmrażać w temperaturze pokojowej).
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba sztuk: |
32 pianki o wymiarach ok. 3,5x 3,5x 2,5 cm |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.