Batony czekoladowe z masłem orzechowym

Batony czekoladowo- orzechowe bez pieczenia. Batony są bez cukru rafinowanego, mogą być wegańskie i bez glutenu. Spód zrobiony jest z płatków owsianych i mąki (lub wiórków) kokosowych, pokryty jest nadzieniem z masła orzechowego i polewą czekoladową. Spód można podpiec, jeśli chcecie, aby był twardszy (ok. 15 minut w temperaturze 180°C grzałka góra-dół), ale nie jest to konieczne. (Osobiście wolę, bez podpiekania). Batony najlepiej smakują zaraz po wyciągnięciu z lodówki. Jak postoją w temperaturze pokojowej to miękną.

Składniki:

Spód:

  • 100 g płatków owsianych (mogą być bezglutenowe)
  • 40 g mąki kokosowej lub wiórków kokosowych*
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 40 g oleju kokosowego
  • ok. 100 ml mleka (może być krowie lub roślinne)

Nadzienie:

  • 120 g gładkiego masła orzechowego bez cukru (100% orzechów w składzie)
  • 50 g oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego

Polewa:

  • 100 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżka gładkiego masła orzechowego bez cukru

Sposób przygotowania:

  1. Formę kwadratową o boku ok. 21 cm (wymiar dna formy) wyłożyć papierem do pieczenia, wykładając dno i boki formy. Odstawić na bok.
  2. Przygotować spód: Płatki owsiane zmiksować na mąkę. (*Jeśli używacie wiórków kokosowych, należy zmiksować je razem z płatkami na mąkę). Przesypać do miski. Dodać mąkę kokosową.
  3. Olej kokosowy roztopić i dodać do miski z mąką. Dodać syrop klonowy. Mleko wlewać stopniowo, mieszając łyżką, do uzyskania plastycznej masy. (W przypadku mąki kokosowej dodaję 100ml mleka, a w przypadku zmielonych wiórków kokosowych ok. 80 ml. Moja mąka kokosowa była częściowo odtłuszczona. Mleko należy dodawać stopniowo, gdyż mąki kokosowe są różne i możliwe, że ilość potrzebnego mleka może być inna. Po połączeniu składników należy chwilę odczekać, ponieważ masa zgęstnieje).
  4. Masę wyłożyć do formy i wykleić nią dno.
  5. Przygotować nadzienie: Olej kokosowy przełożyć do rondelka, dodać syrop klonowy i masło orzechowe. Podgrzewać na niskiej mocy palnika, mieszając łyżką, aż masa będzie gładka. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wylać na spód. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby masa zastygła.
  6. Przygotować polewę: Czekoladę posiekać lub połamać na kawałki i razem z olejem kokosowym roztopić w kąpieli wodnej. W międzyczasie osobno podgrzać 1 łyżkę masła orzechowego, aby było gładkie i płynne. Od razu ciepłą czekoladę wylać na zastygniętą masę orzechową i szybko rozprowadzić ją tylną stroną łyżki. Masło orzechowe przełożyć do woreczka do mrożenia, odciąć róg, robiąc małą dziurkę i wyciskać masło orzechowe na polewę robiąc paski. Od razu wykałaczką zrobić prostopadłe paski przeciągając raz w jedną, raz w drugą stronę. (Całość musi przebiegać dość sprawnie, aby czekolada nie zdążyła zastygnąć).
  7. Wstawić do lodówki do zastygnięcia polewy.
  8. Następnie pokroić na dowolnej wielkości kawałki. (U mnie ok. 7x 3,5cm).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 18 (baton ok. 7x 3,5cm)

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Batony czekoladowe z masłem orzechowym Batony czekoladowe z masłem orzechowym Batony czekoladowe z masłem orzechowym