Pralinki spekulatius z mlekiem skondensowanym

Pralinki z korzennych ciasteczek spekulatius i słodzonego mleka skondensowanego. Są łatwe do przygotowania, słodkie i mają fajną, lekko klejącą konsystencję za sprawą słodzonego mleka. Jedynie w trakcie przygotowania należy poczekać, aby masa dobrze się schłodziła i można było bez problemu formować pralinki.

Składniki na ok. 20 sztuk:

  • 200 g ciasteczek korzennych spekulatius (mogą być również bezglutenowe ciasteczka spekulatius)
  • 200 g słodkiego mleka skondensowanego
  • 50 g masła

Dodatkowo:

  • ok. 120 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego (lub słonecznikowego)

Sposób przygotowania:

  1. Ciasteczka korzenne zmiksować w malakserze na piasek.
  2. Masło roztopić.
  3. Rozdrobnione ciasteczka wymieszać np. łyżką z roztopionym masłem i słodkim mlekiem skondensowanym na gładką masę. Masę przełożyć do miseczki, przykryć i wstawić na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki, aby zrobiła się twarda.
  4. Ze schłodzonej masy nabierać łyżeczką porcje i formować kulki o średnicy ok. 3 cm. Układać np. na desce wyłożonej kawałkiem papieru do pieczenia.
  5. Kulki schłodzić w lodówce, aż będą ponownie twarde.
  6. Czekoladę posiekać i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Po jednej kulce obtaczać w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie i układać na papierze do pieczenia lub drobnej kratce do pralinek. Pozostawić do zastygnięcia.
  7. Pralinki przechowywać w chłodnym miejscu do tygodnia.

Przygotowanie w Thermomix:

Składniki j.w.

Sposób przygotowania:

  1. Ciasteczka korzenne przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować 15 s./ obr. 10. Przełożyć do miski.
  2. Do naczynia miksującego dodać pokrojone na kawałki masło i roztopić 4 min./ 60°C/ obr. 2.
  3. Dodać rozdrobnione ciasteczka i mleko skondensowane. Zmiksować 30 s./ obr. 5 na jednolitą masę.
  4. Masę przełożyć do miseczki, przykryć i wstawić na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki, aby zrobiła się twarda.
  5. Ze schłodzonej masy nabierać łyżeczką porcje i formować kulki o średnicy ok. 3 cm. Układać np. na desce wyłożonej kawałkiem papieru do pieczenia.
  6. Kulki schłodzić w lodówce, aż będą ponownie twarde.
  7. Czekoladę posiekać i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Po jednej kulce obtaczać w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie i układać na papierze do pieczenia lub drobnej kratce do pralinek. Pozostawić do zastygnięcia.
  8. Pralinki przechowywać w chłodnym miejscu do tygodnia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Pralinki spekulatius z mlekiem skondensowanym