Trufle kakaowo- rumowe


Pyszne, domowe trufle kakaowe z herbatnikami, o intensywnym posmaku rumu. Obtoczone są w drobnych wiórkach kokosowych lub kakao. Małe słodkości, które robi się bardzo łatwo i szybko.
Składniki na ok. 30- 35 stuk:
- 70 g masła
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 35 g kakao
- 250 g herbatników
- 30 ml rumu
- 30 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
- drobne wiórki kokosowe i kakao do obtaczania
Sposób przygotowania:
- Masło roztopić. Odstawić do ostygnięcia.
- Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
- Jajko, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na jasną masę.
- Do ubitego jajka dodać chłodne masło, herbatniki, rum, kakao i śmietankę. Wymieszać łyżką na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na ok. 30- 60 minut.
- Łyżeczką nabierać masę, formować kulki i część obtaczać w wiórkach kokosowych, a część w kakao.
- Wstawić do lodówki. (Kakao po jakimś czasie namoknie od masy. Wtedy ponownie obtoczyć kulki w kakao).
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 30- 35 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.