Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa

Aromatyczna kandyzowana skórka czy to pomarańczowa, czy cytrynowa jest idealna do świątecznych wypieków. Jest nieodłącznym elementem dekoracyjnym wielu mazurków i bab wielkanocnych. Przyda się również przy wypiekach bożonarodzeniowych, do keksów, serników, makowców, a także pierników.

Skórka kandyzowana jest łatwa w przygotowaniu, a zapach unoszący się w kuchni podczas jej przygotowania jest po prostu cudowny.

Kandyzowana skórka pomarańczowa:

Składniki:

  • 2 pomarańcze (niewoskowane i bez konserwantów)
  • 250 ml wody (lub sok wyciśnięty z pomarańczy i uzupełniony wodą do 250ml)
  • 200 g cukru

Kandyzowana skórka cytrynowa:

Składniki:

  • 2 duże cytryny (niewoskowane i bez konserwantów)
  • 250 ml wody
  • 200 g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Pomarańcze (cytryny) umyć i obrać ze skórki. (Najlepiej pociąć skórę na ćwiartki i ściągnąć ją z owocu). Jeśli pomarańcza ma grubą skórę, to ściągnać nożykiem trochę białej części, jak na zdjęciu poniżej, a jeśli nie jest gruba to tego nie robić. Skórki pociąć najlepiej w grubsze paski. (Jedną ćwiartkę skóry z pomarańczy kroję na 4 paski, a z cytryny na 3. Nie kroję od razu w kostkę, bo paski jest później łatwiej osuszyć).

1

  1. Tak przygotowane paski zalać wodą. (Ilość wody dowolna, co najmniej aby przykryć skórki. Tę wodę wylejemy). Gotować przez ok. 10 minut. (Oczywiście, jeśli przygotowujemy kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową jednocześnie, gotujemy skórki oddzielnie w dwóch garnkach). Wodę wylać.

2

  1. Skórki zalać po 250 ml wody i dodać cukier. (Skórki z pomarańczy można zalać sokiem wyciśniętym z pomarańczy uzupełnionym o wodę tak, aby razem było 250 ml płynu). Gotować na małej mocy palnika, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aż większość płynu wyparuje i powstanie dość gęsty syrop, a skórka będzie miękka i szklista. (Trwa to ok. 40- 60 minut).

3

  1. Skórki rozłożyć pojedynczo na kratce kuchennej. Pozostawić na całą noc, nieprzykryte, do wyschnięcia. Można je również jeszcze wilgotne obtoczyć w cukrze. Syrop można zużyć np. do słodzenia herbaty.

4

  1. Na drugi dzień można pokroić skórki w kostkę.
  2. Przechowywać w lodówce, zamknięte w słoiku (nawet przez kilka miesięcy).
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

z dwóch pomarańczy/ cytryn ok. 140 g (orientacyjnie, zależy od wielkości owoców. Miałam małe pomarańcze, a duże cytryny.)

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa