Chleb słońce


Chleb mieszany na zakwasie w kształcie słonecznika z dużą ilością ziaren sezamu, słonecznika i siemienia lnianego. Bardzo nam odpowiada, choć preferencje u nas w domu co do chleba są różne. Dzieci wolą jasne chleby, ja ciemne, a mąż mieszane, ziarniste. Ten smakuje każdemu. Jest na tyle jasny, że dzieci go chętnie jedzą, a mi odpowiada ta duża ilość ziaren w środku i na zewnątrz ;). Chleb jest duży, ma ok. 26 cm średnicy.
Składniki na 1 okrągły bochenek o śr. ok. 26 cm:
Zaczyn:
- 75 g mąki żytniej typu 1150
- 60 g wody
- 10 g zakwasu żytniego
Namoczone ziarna:
- 60 g ziaren słonecznika
- 40 g sezamu (łuskanego)
- 40 g siemienia lnianego
- 140 g gorącej wody
Ciasto chlebowe:
- zaczyn (podane powyżej)
- namoczone ziarna (podane powyżej)
- 40 g mąki żytniej typu 1150
- 250 g mąki pszennej T 65 lub typu 550
- 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 260 g wody
- 13 g świeżych drożdży
- 12 g soli
- 1 łyżeczka płynnego miodu
Dodatkowo:
- ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego do obtoczenia
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać w misce. Miskę przykryć folią spożywczą i pozostawić na 16 godzin w temperaturze pokojowej (lub optymalnie w temperaturze 26°C).
- Przygotować namoczone ziarna. Ziarna słonecznika i sezamu podprażyć chwilę na suchej patelni, aż zaczną pachnieć. Wszystkie ziarna zalać gorącą wodą i pozostawić na 1- 2 godzin.
- Po 16 godzinach przygotować ciasto chlebowe. Wszystkie składniki na ciasto chlebowe zagnieść 7 minut robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Ręcznie czas zagniatania powinien wynosić co najmniej 12 minut). Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
- Okrągły koszyk do wyrastania chleba posypać mąką. Z ciasta uformować okrągły bochenek, zwilżyć go wodą i obtoczyć w mieszance ziaren słonecznika, sezamu i siemienia. (Ja ciasta nie zwilżałam. Jest wystarczająco klejące i ziarna same się do niego przyklejają). Przełożyć do koszyka złączeniem do góry i przykryć folią spożywczą. Pozostawić w ciepłym miejscu (ok. 30- 32°C) do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. (Ciasto powinno wypełnić koszyk).
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C, grzałka góra- dół.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i szybko naciąć boki (jak na zdjęciach). Blachę wsunąć na drugą szynę od dołu, spryskać z góry wodą i piec najpierw 15 minut. Po 15 minutach uchylić na parę sekund drzwiczki piekarnika, aby wypuścić parę. Temperaturę zmniejszyć do 180°C i piec chleb kolejne 45 minut. (U mnie wystarczyło 35 minut. Sprawdzić, czy chleb jest upieczony, ostukując go od spodu. Powinien wydać głuchy dźwięk).
- Gotowy chleb wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Źródło: Przepis pochodzi z książki: „Rustikale Brote aus deutschen Landen”, Gerhard Keller.



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.