Chleb orzechowy

Dzisiaj jest Światowy Dzień Chleba (World Bread Day). Z tej okazji przygotowałam ten oto chleb orzechowy na zakwasie. Zdrowy chleb zrobiony z mąki pełnoziarnistej i z dużą ilością orzechów.
Z podanego przepisu wychodzą 2 chleby o ok. 1kg.
Składniki:
Zaczyn:
- 20g zakwasu żytniego
- 190g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 190g wody
Ciasto chlebowe:
- zaczyn (podany powyżej)
- 1kg zmielonych ziaren pszenicy lub mąki pszennej pełnoziarnistej
- 25g soli
- 2g świeżych drożdży (opcjonalnie. Ja nie dodawałam)
- 250g jogurtu naturalnego
- 550g wody
- 100g orzechów włoskich
- 100g orzechów laskowych
- 100g pestek z dyni
Sposób przygotowania:
- Wieczór przed pieczeniem należy wymieszać wszystkie składniki na zaczyn. Przykryć ściereczką i pozostawić na 16 godz. najlepiej w temperaturze 28°C. (Ja wstawiłam do piekarnika włączonego na 30°C).
- Orzechy i pestki z dyni podprażyć na suchej patelni. Pozostawić do ostygnięcia i posiekać, ale nie za drobno.
- Po 16 godz. wszystkie składniki na ciasto chlebowe (poza orzechami i pestkami z dyni) połączyć i zagniatać robotem kuchennym (używając haka do zagniatania ciasta) przez ok. 8 min. na średnich obrotach. Następnie zmniejszyć obroty na najmniejsze, dodać wszystkie ziarna i zagnieść ciasto.
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godz.
- 2 koszyki do wyrastania chleba posypać mąką. Ciasto podzielić na 2 części i uformować 2 bochenki. Przełożyć do koszyków złączeniem do góry, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 godz.
Ciasto po uformowaniu:
Ciasto po wyrośnięciu:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C.
- Chleb przełożyć ostrożnie z koszyka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć (np. żyletką) i szybko wsunąć do piekarnika. (Ja piekłam jeden chleb po drugim). Piec z parą przez ok. 40min. (Ja po 20min. zmniejszyłam temperaturę. Najlepiej obserwować chleb, żeby nie wyszedł za ciemny). Kolejno wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego.
Przepis pochodzi ze strony: Hefe und mehr.
WORLD BREAD DAY 2013:
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.