Chleb żytnio- pszenny na zakwasie

Chleb żytnio- pszenny z dodatkiem kminku i kolendry. Nie wszyscy przepadają za kminkiem. My właściwie też nie, dlatego pominęłam go w przepisie i dodałam jedynie kolendrę, która jest bardzo dobrze wyczuwalna i dzięki niej chleb ma przyjemny aromat. Chleb jest chrupiący i mało porowaty.
Składniki:
Zaczyn:
- 156g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej typ 2000)
- 130g wody
- 8g zakwasu żytniego
Ciasto chlebowe:
- zaczyn (podany powyżej)
- 234g mąki pszennej typu 550
- 136g wody
- 7g kminku
- 3g kolendry
- 7g soli
- 5g świeżych drożdży
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 14- 16 godzin.
- Po 14- 16 godzinach wszystkie składniki na ciasto chlebowe połączyć i zagniatać robotem kuchennym (używając haka do zagniatania ciasta) przez 3 minuty na najniższych obrotach. Następnie zwiększyć obroty o 1 stopień i zagniatać ciasto przez kolejne 7- 10 minut. (Ciasto powinno być elastyczne).
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godz. (najlepiej w temperaturze 25- 26°C).
- Koszyk do wyrastania chleba posypać mąką. Z ciasta uformować bochenek, przełożyć do koszyka złączeniem do góry, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 50- 60 minut.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i naciąć w paru miejscach. (Delikatnie naciąć np. żyletką, nie naciskając na ciasto).
- Piec w nagrzanym piekarniku 15minut w temperaturze 250°C z parą i następnie 25 minut w temperaturze 230°C bez pary.
Smacznego.
Przepis pochodzi z blogu Lutza.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.