Chleb ziemniaczany na zakwasie

Bardzo lubię chleby z dodatkiem ziemniaków, ponieważ dzięki nim pozostają dłużej świeże. Ten chleb na zakwasie pozostaje świeży i wilgotny przez parę dni, nie tracąc walorów smakowych. Przepis pochodzi z tego blogu.
Składniki:
Zaczyn:
- 7g zakwasu żytniego
- 75g mąki żytniej typu 1150 (można użyć typu 2000)
- 75g wody
Bułka tarta:
- 40g bułki tartej
- 75g wody
Ciasto chlebowe:
- zaczyn (podany powyżej)
- bułka tarta (podana powyżej)
- 150g ziemniaków (ugotowanych w mundurkach)
- 60g mąki żytniej typu 1150 (lub 2000)
- 515g mąki pszennej typu 1050
- 20g świeżych drożdży
- 280g wody
- 18g soli
Sposób przygotowania:
- Wieczór przed pieczeniem należy przygotować zaczyn i bułkę tartą. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, przykryć i pozostawić na 16- 20 godzin. (najlepiej w temperaturze 22-25°C. Ja wstawiam do piekarnika z włączoną żarówką). Bułkę tartą wymieszać z wodą i pozostawić na co najmniej 2 godziny. (Ja robię ją razem z zaczynem, wtedy nie muszę o niej pamiętać przed przygotowaniem ciasta chlebowego).
- Ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Połączyć z resztą składników na ciasto chlebowe i zagnieść ciasto robotem kuchennym najpierw na najniższych obrotach przez 4 min., a następnie przez 8- 10min. na średnich obrotach. (Ciasto będzie lekko klejące). Gotowe ciasto przykryć i pozostawić na 60 minut.
- Koszyk do wyrastania chleba posypać mąką. Ciasto złożyć i przełożyć do koszyka złączeniem do góry, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 45 minut. (Ciasto powinno w pełni wyrosnąć).
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę i naciąć w paru miejscach.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 250°C.
- Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 190°C, spryskać z góry wodą i piec ok. 50- 60 minut.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.