Pszenny chleb wiedeński


Chleb pszenny, puszysty z miękkim i sprężystym miąższem oraz chrupiącą sezamową skórką. Bardzo ładnie wyrasta. Z przepisu wychodzą dwa spore bochenki.
Składniki na dwa bochenki:
Zaczyn:
- 240 g lekko ciepłej wody
- 240 g lekko ciepłego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 326 g mąki pszennej (u mnie 405)
Ciasto chlebowe:
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki masła, roztopionego
- 450 g mąki pszennej (u mnie 405)
Glazura:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 3 łyżki sezamu
Sposób przygotowania:
- Przygotować zaczyn: Do miski wlać mleko, wodę, dodać cukier i wkruszyć drożdże. Dosypać mąkę, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- Przygotować ciasto chlebowe: Do dużej miski wsypać mąkę. Dodać sól, wyrośnięty zaczyn i roztopione masło. Ciasto wyrobić ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania. Ciasto wyrabiać co najmniej 5 minut. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, utrzymywać nadany mu kształt i nie powinno się mocno kleić. W razie potrzeby można dosypać więcej mąki.
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na pół i uformować podłużne chlebki, długie na ok. 32 cm. W tym celu najłatwiej rozpłaszczyć ciasto rękami na prostokąt o długości ok. 32 cm (lub rozwałkować) i zwinąć je ściśle w rulon wzdłuż dłuższego boku. Złączenie i boki posklejać.
- Bochenki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć folią spożywczą, posmarowaną olejem i pozostawić na ok. 45 minut.
- Przed pieczeniem ściągnąć folię i chleby naciąć. (Polecam żyletkę, ale może być też ostry nóż). Posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypać sezamem.
- Między bochenki chleba polecam włożyć kawałek papieru do pieczenia, wtedy mamy pewność, że podczas pieczenia nie posklejają się.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez pierwsze 10 minut w temperaturze 220°C (grzałka góra- dół), następnie zmniejszyć temperaturę do 190°C (grzałka góra- dół) i piec kolejne 25 minut.
Źródło: Na podstawie przepisu z nieistniejącego już niestety bloga: mojeekspresjekulinarne
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość: |
2 bochenki |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |



Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.