Keto chleb wieloziarnisty


Chleb dla osób na diecie ketogenicznej, niskowęglowodanowej i bezglutenowej. Bardzo prosty do przygotowania, bez zagniatania, wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Bez dodatku żadnej mąki. Bardzo smaczny, miękki, wilgotny, dzięki ziarnom i orzechom lekko chrupiący. Pasuje mi w nim to, że ziarna są w tej samej proporcji i żadne mocno nie dominują.
Makro chleba (porcja 100 g): 291 kcal, B: 11,3g, T:25g, W: 4,7g
Składniki na jeden bochenek o wymiarach ok. 23 x 11cm:
- 50 g łusek babki jajowatej lub zmielonych łusek tej babki
- 40 g złotego siemienia lnianego
- 40 g ziaren słonecznika
- 40 g sezamu (łuskanego)
- 40 g orzechów włoskich
- 1 łyżka nasion chia
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 4 jajka (M lub L), temperatura pokojowa
- 85 g jogurtu typu greckiego 10%, temperatura pokojowa
- 45 g oleju kokosowego
- 50 ml lekko ciepłej wody
Sposób przygotowania:
- Orzechy włoskie posiekać drobno.
- Olej kokosowy podgrzać na niskiej mocy palnika do rozpuszczenia. Odstawić na bok.
- Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki: posiekane orzechy, łuski babki jajowatej, siemię lniane, słonecznik, sezam, chia, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać łyżką.
- Do drugiej miski wbić jajka, dodać jogurt, płynny olej (może być lekko ciepły) i wodę. Roztrzepać trzepaczką.
- Składniki z pierwszej miski wsypać do drugiej i wymieszać łyżką do połączenia.
- Ciasto pozostawić na 2- 3 minuty. (Początkowo jest rzadkie, ale szybko gęstnieje).
- Dużą, płaską blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
- Gdy ciasto zgęstnieje, przełożyć je na blachę i uformować rękami bochenek. Pozostawić na 10 minut.
- W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C termoobieg (lub 180°C grzałka góra- dół).
- Chleb naciąć nożem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, aż będzie dobrze wypieczony.
- Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na ok. 12 godzin.
Uwagi:
- Chleb polecam przechowywać w lodówce. Ze względu na to, że jest wilgotny, po kilku dniach przechowywania w temperaturze pokojowej, w foliowym worku może spleśnieć. Można go również pokroić na kromki i zamrozić. Najczęściej ogrzewam i rozmrażam kromki chleba w tosterze.
- Po niemiecku łuski nasion babki jajowatej to Flohsamenschalen, a zmielone łuski babki jajowatej to Flohsamenschalen, gemahlen.
Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Ketogenes Brot: Ketogenes Brot selber machen. 111 ketogene Brotrezepte für eine kohlenhydratarme Ernährung", Cooking Club.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.