Chleb marchewkowy bezglutenowy


Przepyszny chleb bezglutenowy z mieszanki mąk: gryczanej, ryżowej i kukurydzianej oraz ze startą na drobno marchewką, która dodaje mu wilgotności. Chleb ma chrupiącą skórkę, z dużą ilością ziaren słonecznika, a środek jest miękki, elastyczny i lekko wilgotny. Bardzo smaczny chleb, pieczony już przeze mnie kilkakrotnie, bo córce bardzo smakuje.
Składniki na keksówkę o dł. 30 cm:
- 500 ml lekko ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 10 g miodu
- 200 g mąki gryczanej
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka soli
- 20 g łusek nasion babki jajowatej (Flohsamenschalen)
- 70 g marchewki (waga po obraniu)
Do posypania:
- ok. 50 g ziaren słonecznika
Sposób przygotowania:
- Formę keksową o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- W jednej misce wymieszać trzepaczką mąkę gryczaną, ryżową, kukurydzianą, sól i łuski babki.
- Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach (na bocznej ściance) na drobne wiórki. (Soku z marchewki nie odciskać).
- Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać miód i lekko ciepłą wodę. Wymieszać trzepaczką do rozpuszczenia miodu i drożdży.
- Dodać mieszankę mączna z pierwszej miski, szybko mieszając trzepaczką, bo ciasto gęstnieje. Dodać startą marchewkę i wymieszać.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Posypać ziarnami słonecznika.
- Formę przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 225°C (grzałka góra- dół).
- Gotowy chleb wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej, aby trochę ostygł. Lekko ciepły wyciągnąć z formy, ściągnąć papier i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwagi:
- Wszystkie użyte składniki powinny być bezglutenowe.
- Możecie mieszać podane mąki również w innych proporcjach niż jest w przepisie.
- Chleb można zamrozić. W tym celu chłodny chleb pokroić na kromki, podzielić po kilka kromek do woreczków do mrożenia i zamrozić. Przed spożyciem chleb wyciągnąć z zamrażarki i pozostawić w temperaturze pokojowej do odmrożenia lub rozmrozić w tosterze.
Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Glutenfreies Brot" J. Frej, M. Blohm.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 17 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.