Chleb z siemieniem lnianym, słonecznikiem i sezamem


Chleb na zakwasie z ziarnami słonecznika i sezamu oraz siemieniem lnianym. Chleb ma dość zwarty, miękki i wilgotny miąższ, natomiast skórkę ma chrupiącą. Jest sycący, z dużą ilością nasion i ziaren.
Składniki:
Zaczyn:
- 160 g mąki żytniej typu 1150
- 160 g wody
- 16 g aktywnego zakwasu żytniego
Namoczone ziarna:
- 50 g ziaren słonecznika
- 50 g sezamu (łuskanego)
- 150 g gorącej wody
Ciasto chlebowe:
- zaczyn (podane powyżej)
- namoczone ziarna (podane powyżej)
- 165 g mąki żytniej typu 1150
- 325 g mąki pszennej typu 1050
- 210 g wody
- 16 g soli
- 50 g siemienia lnianego
- 10 g świeżych drożdży
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać w misce. Miskę przykryć folią spożywczą i pozostawić na 16- 18 godzin w temperaturze pokojowej (lub optymalnie w temperaturze 26°C).
- Przygotować namoczone ziarna: Ziarna słonecznika i sezamu podprażyć chwilę na suchej patelni, aż zaczną pachnieć. Ziarna przełożyć do miseczki, zalać gorącą wodą i przykryć np. talerzem. Pozostawić na co najmniej 2 godziny.
- Po 16- 18 godzinach przygotować ciasto chlebowe: Wszystkie składniki na ciasto chlebowe zagnieść 7 minut robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Ręcznie czas zagniatania powinien wynosić co najmniej 10 minut). Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
- Okrągły koszyk do wyrastania chleba posypać mąką. Z ciasta uformować okrągły bochenek. Przełożyć do koszyka złączeniem do góry i przykryć folią spożywczą. Pozostawić w ciepłym miejscu (ok. 30- 32°C) do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. (Ciasto powinno wypełnić koszyk).
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C, grzałka góra- dół.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i szybko naciąć (np. jak na zdjęciach). Blachę wsunąć na drugą szynę od dołu, spryskać z góry wodą i piec najpierw 15 minut. Po 15 minutach uchylić na kilka sekund drzwiczki piekarnika, aby wypuścić parę. Temperaturę zmniejszyć do 180°C i piec chleb kolejne 40 minut. (U mnie wystarczyło 30 minut. Sprawdzić, czy chleb jest upieczony, ostukując go od spodu. Powinien wydać głuchy dźwięk).
- Chleb studzić na kratce kuchennej.
Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Rustikale Brote aus deutschen Landen", Gerhard Keller.



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.