Bułeczki delikatnie cytrynowe

Bardzo puszyste i delikatne bułeczki. Cudownie pachnące cytryną. Bułeczki można odrywać i jeść same lub np. z masłem i konfiturą.
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 6g drożdży świeżych lub 1 łyżeczka drożdży instant
- 100ml mleka
- 60g cukru
- 60g rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 2 jajka
- skórka starta z jednej cytryny
- ¾ łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 1 jajko
- migdały w płatach lub kawałkach
Sposób przygotowania:
- Mąkę wsypać do dużej miski. W środku zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Rozpuścić je w części lekko ciepłego mleka rozrobionego z 1 łyżeczką cukru. Pozostawić na 5 minut, aby zaczyn wyrósł. Następnie dodać resztę składników, wlewając powoli mleko i wyrabiająć ciasto ok. 10 minut. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Jest również bardzo klejące. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. (Trwa to ok. 1- 1,5 godziny).
- Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. (Zamiast papieru można wysmarować tortownicę masłem). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką. Podzielić na 9 równych części. Z każdej formować bułeczkę i wkładać do tortownicy (jedną bułeczkę do środka, resztę wkoło). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (na ok. 1- 1,5 godziny).
- Bułki posmarować rozkłóconym jajkiem z łyżeczką wodyi posypać migdałami.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Przepis z blogu Majanki.
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 20 minut |
![]() |
Czas oczekiwania: |
do 3 godzin |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 20 minut |
![]() |
Liczba sztuk: |
9 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.