Rustykalne bagietki bezglutenowe


Swojskie, domowe bagietki bezglutenowe przygotowane z mieszanki trzech mąk bezglutenowych: ryżowej, kukurydzianej i gryczanej. Według mnie jest to dobra kombinacja mąk. Żadna z nich nie dominuje w smaku. Bagietki są chrupiące z zewnątrz, a w środku miękkie i sprężyste. Pyszne przez pierwsze dwa dni. Na drugi dzień, po przechowaniu w woreczku foliowym, są mięciutkie. Na trzeci dzień już robią się suche, więc polecam zjeść je w dwa dni.
Składniki na 2 bagietki:
Ciasto:
- 500 ml zimnej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 80 g mąki kukurydzianej
- 150 g mąki ryżowej
- 150 g mąki gryczanej
- 15 g zmielonych łusek nasion babki jajowatej (Flohsamenschalen, gemahlen)
Dodatkowo:
- olej rzepakowy
- mąka gryczana lub ryżowa do podsypywania
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki zagnieść 5 minut mikserem ręcznym, używając trzepaków lub robotem kuchennym, używając mieszadła, na gładkie, luźne i klejące ciasto. (Ciasto jest luźne, dlatego nie używamy haka do zagniatania).
- Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 225°C (grzałka góra- dół).
- Ręce natłuścić olejem. Ciasto przełożyć na posypany mąką blat. Podzielić na pół i uformować 2 bagietki. (Ciasto jest luźne. Proszę nie wgniatać dodatkowej mąki w ciasto, tylko najwyżej obtoczyć w mące ciasto z wierzchu). Bagietki posypać mąką i skręcić kilkakrotnie, aby nabrały rustykalnego wyglądu.
- Bagietki przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
- Od razu włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut.
Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Glutenfreies Brot", J.Frej, M.Blohm
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
2 bagietki |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.