Likier toffi

Znacie ten likier? Pewnie większość Was zna, ale może znajdą się osoby, które jeszcze go nie robiły i chętnie skorzystają z przepisu. Bardzo lubię ten likier i jest tak prosty do przygotowania, że robiąc go na przyjęcie, postanowiłam go sfotografować i przepis (chyba trudno to nazwać przepisem ;)) zamieścić na stronie.
Składniki:
- 1 puszka masy krówkowej lub słodkiego mleka skondensowanego (500g)
- ok. 200ml wódki (40%)
Sposób przygotowania:
- Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą). Po ugotowaniu, wyciągnąć puszkę z wody i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Puszkę otworzyć i przełożyć powstały karmel do miski. Miksując karmel mikserem na najwyższych obrotach, dolewać stopniowo wódkę. (Ilość wódki należy dodać według uznania).
- Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce. Przed pierwszym spożyciem najlepiej schłodzić likier przez co najmniej 12godz. (Likier zgęstnieje). Przed użyciem wstrząsnąć butelką.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.