Almkaffee

Almkaffee to austriacki specjał. Jej przygotowanie zajmuje tylko trochę więcej czasu niż przygotowanie zwykłej czarnej. Kawa jest bardzo smaczna, ale polecam tylko jedną filiżankę, tak na deser, ponieważ kawa jest wysokoprocentowa.
Składniki na 2 kawy:
- 1 żółtko
- 25ml rumu
- 2 łyżeczki cukru
- 1/8 litra gorącej kawy
- płynna, słodka śmietana
Sposób przygotowania:
- Żółtko wymieszać trzepaczką z rumem i cukrem.
- Mieszając dalej, dodać gorącą kawę. Całość szybko zamieszać trzepaczką tak, że po chwili ubijania powstanie delikatna piana. Kawę rozlać do dwóch filiżanek. Na końcu wlać trochę śmietany.
- Od razu serwować.
Smacznego.
Uwaga: Często śmietana jest serwowana oddzielnie, aby każdy mógł sam zdecydować, ile chce śmietany do kawy.
Przepis pochodzi z książki: „Kaffee”’ Elisabeth Bangert, Christine Mahrle.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 10 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
2 filiżanki |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.