Krem orzechowo- czekoladowy


Smaczny krem z czekolady i orzechów laskowych do pieczywa, naleśników i wypieków. Bardzo dobry i nieprzesłodzony. Poza czekoladą nie zawiera dodatkowego cukru. Krem robiłam już kilkakrotnie. Testowałam dodatek masła i oleju. Z masłem krem jest troszkę twardszy i może smaczniejszy, choć różnica nie jest duża.
Składniki:
- 100g czekolady gorzkiej
- 100g orzechów laskowych
- 100ml mleka
- 50g masła (lub 50ml oleju)
Sposób przygotowania:
- Orzechy podprażyć. W tym celu należy przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż zaczną intensywnie pachnieć. (Można również orzechy przełożyć na patelnię i chwilę podprażyć, aż skórka się lekko zarumieni i zacznie odchodzić od orzecha). Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma.
- Orzechy zmielić na mokry "piasek". (Najpierw zmielone orzechy będą suche, a po dalszym mieleniu zacznie wytrącać się olej i zrobią się kleiste).
- Czekoladę połamać na kawałki. Przełożyć do garnka. Dodać mleko i masło (lub olej). Podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa.
- Ciepłą polewę czekoladową dodać do orzechów i zmiksować na gładką masę. (Masa będzie rzadka).
- Przelać do słoika, poczekać, aż ostygnie, a następnie zamknąć słoik i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
- Przechowywać do ok. 1 tygodnia w lodówce.
Wariant Thermomix:
Składniki:
- 100g czekolady gorzkiej
- 100g orzechów laskowych
- 100g mleka
- 50g masła (lub 50g oleju)
Sposób przygotowania:
- Orzechy podprażyć. W tym celu należy przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż zaczną intensywnie pachnieć. (Można również orzechy przełożyć na patelnię i chwilę podprażyć, aż skórka się lekko zarumieni i zacznie odchodzić od orzecha). Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma.
- Orzechy zmiksować 20s./ obr. 9.
- Dodać czekoladę połamaną na kostki i zmiksować 10s./ obr. 9.
- Dodać mleko i miękkie masło (lub olej) i zmiksować 2,5 min./50°C/obr. 3. (Masa będzie rzadka).
- Przelać do słoika, poczekać, aż ostygnie, a następnie zamknąć słoik i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
- Przechowywać do ok. 1 tygodnia w lodówce.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 300ml |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.