Masło orzechowe

Domowe masło orzechowe możemy przegotować wyłącznie z samych orzeszków ziemnych. Nie ma konieczności dodawania oleju. Po dłuższym miksowaniu olej wytworzy się z orzechów. Masło orzechowe można zrobić z orzeszków w łupinkach (po uprzednim ściągnięciu łupinki i brązowej skórki) lub z gotowych, obranych orzeszków np. z puszki. Nieuprażone orzeszki należy uprażyć na patelni lub w piekarniku, aby nabrały aromatu. Na końcu należy orzeszki zmiksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji i posolić, jeśli orzechy nie były solone. Gotowe ;)
Składniki:
- 400g orzeszków ziemnych (solonych lub niesolonych)
Sposób przygotowania:
- Orzeszki są zazwyczaj już prażone, ale gdyby były nieprażone należy przełożyć je na patelnię i prażyć, aż lekko się zrumienią lub rozłożyć je na blasze do pieczenia i piec ok. 5- 10min. w temperaturze 180°C, od czasu do czasu mieszając. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Orzechy przełożyć do malaksera lub blendera (użyłam Thermomixa) i miksować na najwyższych obrotach. (Jeśli chcemy uzyskać masło orzechowe crunchy, czyli z kawałkami orzechów, to po paru sekundach miksowania należy odłożyć ok. 1/3 zmiksowanych orzechów na bok).
- Miksować dalej, aż z orzechów wydzieli się olej i powstanie jednolita, kremowa masa. (Trwa to parę minut. Można od czasu do czasu zatrzymać urządzenie i zebrać orzeszki ze ścianek).
- Masło orzechowe posolić do smaku, jeśli orzeszki nie były solone i ewentualnie dodać troszkę cukru pudru do smaku. (Jeśli odłożyliście zmiksowane orzechy, to należy je na końcu wymieszać z masłem orzechowym).
- Masło orzechowe przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. (Z podanej porcji wychodzi ok. 350ml masła). Masło można przechowywać do miesiąca w lodówce. Jeśli po jakimś czasie oddzieliłby się olej należy całość dokładnie wymieszać.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.