Konfitura sliwkowa czekolada

Pyszna konfitura śliwkowa z dodatkiem gorzkiej czekolady. W smaku wyraźnie wyczuwalna jest zarówno śliwka jak i czekolada. Konfitura jest doskonałym dodatkiem do naleśników, gofrów, deserów czy po prostu do chleba.
W momencie dodania czekolady można dodać również 1- 2 łyżki likieru pomarańczowego.

Składniki:

  • 1,2 kg śliwek węgierek
  • 500g cukru żelującego 2: 1
  • 1 pomarańcza
  • 100g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Połówki śliwek pokroić w drobną kostkę.

02

  1. Pokrojone śliwki wymieszać dokładnie z cukrem żelującym i pozostawić na noc (lub na 12godz.), aby owoce puściły sok.
  2. Na następny dzień ściąć cienko skórkę z połowy pomarańczy i drobno posiekać. Wycisnąć sok z pomarańczy. Sok i skórkę dodać do śliwek. Całość przełożyć do garnka.
  3. Czekoladę drobno posiekać. Odstawić na bok.
  4. Garnek postawić na piecu. Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania, gotować na średnim ogniu co najmniej 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  5. Zrobić próbę tężenia. (W tym celu należy nałożyć trochę konfitury na zimny talerz i go przechylić. Jeśli konfitura zastyga, to znaczy, że jest gotowa).
  6. Garnek zdjąć z pieca. Jeśli utworzyła się piana, należy ją zdjąć łyżką. Konfiturę pozostawić na 5min. Kolejno dodać posiekaną czekoladę. Całość wymieszać.
  7. Konfiturę przełożyć do czystych słoiczków i mocno zakręcić.
  8. Z podanych składników otrzymamy ok. 5 słoiczków (każdy po 250ml) konfitury.
  9. Konfiturę można przechowywać do 3 miesięcy.
Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: „Marmeladen und Gelees. Früchtchen auf Vorrat” GU

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 12 godz.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Konfitura sliwkowa czekolada

Konfitura śliwkowa z czekoladą

Powiązane przepisy