Konfitura śliwkowa z czekoladą

Pyszna konfitura śliwkowa z dodatkiem gorzkiej czekolady. W smaku wyraźnie wyczuwalna jest zarówno śliwka jak i czekolada. Konfitura jest doskonałym dodatkiem do naleśników, gofrów, deserów czy po prostu do chleba.
W momencie dodania czekolady można dodać również 1- 2 łyżki likieru pomarańczowego.
Składniki:
- 1,2 kg śliwek węgierek
- 500g cukru żelującego 2: 1
- 1 pomarańcza
- 100g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
- Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Połówki śliwek pokroić w drobną kostkę.
- Pokrojone śliwki wymieszać dokładnie z cukrem żelującym i pozostawić na noc (lub na 12godz.), aby owoce puściły sok.
- Na następny dzień ściąć cienko skórkę z połowy pomarańczy i drobno posiekać. Wycisnąć sok z pomarańczy. Sok i skórkę dodać do śliwek. Całość przełożyć do garnka.
- Czekoladę drobno posiekać. Odstawić na bok.
- Garnek postawić na piecu. Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania, gotować na średnim ogniu co najmniej 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
- Zrobić próbę tężenia. (W tym celu należy nałożyć trochę konfitury na zimny talerz i go przechylić. Jeśli konfitura zastyga, to znaczy, że jest gotowa).
- Garnek zdjąć z pieca. Jeśli utworzyła się piana, należy ją zdjąć łyżką. Konfiturę pozostawić na 5min. Kolejno dodać posiekaną czekoladę. Całość wymieszać.
- Konfiturę przełożyć do czystych słoiczków i mocno zakręcić.
- Z podanych składników otrzymamy ok. 5 słoiczków (każdy po 250ml) konfitury.
- Konfiturę można przechowywać do 3 miesięcy.
Smacznego.
Przepis pochodzi z książki: „Marmeladen und Gelees. Früchtchen auf Vorrat” GU
![]() |
Czas przygotowania: |
około 60 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
ok. 12 godz. |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.