Konfitura truskawkowo- rabarbarowa

Pyszna konfitura truskawkowo- rabarbarowa. Idealne połączenie słodkich truskawek z kwaśnym rabarbarem. Konfitura jest mocno owocowa i nie za słodka dzięki użyciu cukru żelującego 3:1.
Składniki:
- 750g rabarbaru (waga już po obcięciu końcówek)
- 750g truskawek
- 500g cukru żelującego 3:1
- 4 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Rabarbar umyć i pokroić na ok. 2cm kawałki. (Rabarbaru nie trzeba obierać). Rabarbar przełożyć do garnka. Dodać 50ml wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 5 min. Kolejno ściągnąć pokrywkę i gotować dalej, na dużym ogniu, przez 5 minut.
- Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Połowę pokroić w kostkę. Drugą połową zmiksować blenderem na gładką masę.
- Truskawki dodać do rabarbaru. Dodać sok z cytryny i cukier żelujący. Wymieszać i pozostawić na co najmniej 3 godziny.
- Następnie garnek postawić na piecu. Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania, gotować na średnim ogniu co najmniej 4 minuty., ciągle mieszając.
- Zrobić próbę tężenia. (W tym celu należy nałożyć trochę konfitury na zimny talerz i go przechylić. Jeśli konfitura zastyga, to znaczy, że jest gotowa).
- Garnek zdjąć z pieca. Jeśli utworzyła się piana, należy ją zdjąć łyżką.
- Konfiturę przełożyć od razu do czystych słoiczków i mocno zakręcić.
- Z podanych składników otrzymamy ok. 1,5 litra konfitury.
Smacznego.
Zmodyfikowany przepis ze strony ww.zuhausewohnen.de
![]() |
Czas przygotowania: |
około 40 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
co najmniej 3 godz. |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.