Galaretka jabłkowa z limonką

Jest to przepis na dżem jabłkowo- limonkowy bez owoców, sama galaretka jedynie z dodatkiem skórki z limonek. Galaretka zrobiona jest z soku z ugotowanych jabłek, soku i skórek z limonek. Galaretka jest klarowna i nie za słodka. Jeśli lubicie dżemy, konfitury niskosłodzone o orzeźwiającym smaku,to ta galaretka jest dla Was. Smak limonki jest tutaj dominujący.
Składniki:
- 2kg kwaskowatych jabłek
- 3 limonki
- 450g cukru żelującego 2:1
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyć, osuszyć i razem ze skórą i gniazdem nasiennym pokroić w ósemki.
- Jabłka zalać 1 litrem wody i zagotować. Przykryte gotować na małym ogniu ok. 20 min.ut, aż jabłka się rozgotują.
- Duże sitko wyłożyć ściereczką i umieścić w dużym naczyniu. Wylać na nie ugotowane jabłka i pozostawić tak na całą noc. Do naczynia ścieknie sok. Następnego dnia ściereczkę ścisnąć, wyciskając jeszcze trochę soku. (Nie ściskać bardzo mocno ściereczki, aby sok nie zrobił się mętny).
- Limonki sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Limonki obrać ze skóry bardzo cienko, aby nie było białej części. Skórki pokroić w cieniutkie paseczki.
- Wycisnąć sok z limonek i połączyć z sokiem z jabłek. Dolać tyle wody, aby uzyskać 1 litr płynu.
- Sok, skórki z limonek i cukier żelujący wymieszać dokładnie.
- Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania, gotować na średnim ogniu ok. 4 minut, ciągle mieszając. Zrobić próbę tężenia. (W tym celu należy nałożyć trochę galaretki na zimny talerz i go przechylić. Jeśli galaretka zastyga, to znaczy, że jest gotowa).
- Garnek zdjąć z pieca. Jeśli utworzyła się piana, należy ją zdjąć łyżką.
- Galaretkę przełożyć od razu do czystych, wypłukanych gorącą wodą słoiczków i mocno zakręcić.
- Z podanych składników otrzymamy ok. 1,5 litra galaretki. Galaretkę można przechowywać do roku.
Smacznego.
Przepis pochodzi z książki: „Marmeladen und Gelees. Früchtchen auf Vorrat” GU
![]() |
Czas przygotowania: |
około 50 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
ok. 12 godz. |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.