Konfitura brzoskwiniowa z rozmarynem

Bardzo oryginalna konfitura i do tego bardzo smaczna. Nie bójcie się dodać rozmarynu, ani nie zmniejszajcie ilości podanej w przepisie. Dzięki niemu konfitura jest orzeźwiająca i ma ciekawy smak. Gorąco polecam. Przepis pochodzi z książki „Einmachen” Cornelia Schinharl.
Składniki:
- ok. 1,4 kg dojrzałych brzoskwiń
- 500g cukru żelującego 2:1
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 cytryna
- 2- 3 kropelki aromatu migdałowego
Sposób przygotowania:
- Brzoskwinie zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę. Z tak przygotowanych brzoskwiń potrzebne będzie 1 kg.
- Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę. Zasypać cukrem żelującym, przykryć i odstawić na co najmniej 2 godziny, żeby owoce puściły sok.
- Po tym czasie brzoskwinie można zmiksować blenderem na jeszcze mniejsze kawałki. (Ja już tego nie robiłam).
- Rozmaryn umyć, osuszyć i oderwać igiełki. Drobno posiekać.
- Z połowy cytryny ściąć paski skóry (cienko, aby nie było białej części). Skórę posiekać bardzo drobno.
- Z cytryny wycisnąć sok.
- Rozmaryn, skórkę z cytryny, sok z cytryny, kropelki aromatu dodać do brzoskwiń.
- Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania, gotować na średnim ogniu co najmniej 3- 4 minut, ciągle mieszając. Zrobić próbę tężenia. (W tym celu należy nałożyć trochę konfitury na zimny talerz i go przechylić. Jeśli konfitura zastyga, to znaczy, że jest gotowa).
- Garnek zdjąć z pieca. Jeśli utworzyła się piana, należy ją zdjąć łyżką.
- Konfiturę przełożyć od razu do czystych słoiczków i mocno zakręcić.
- Z podanych składników otrzymamy ok. 1,5 litra konfitury. Konfiturę można przechowywać do roku.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 40 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
około 2 godz. |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.