Lody stracciatella

Śmietankowe lody z kawałkami czekolady bez dodatku jajek. Lody przygotowane są wyłącznie ze słodkiej śmietany, mleka, cukru i kawałków gorzkiej czekolady.

Składniki:

  • 400 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 200 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 100 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać na drobne kawałki. Odstawić na bok.
  2. Cukier zmiksować z zimnym mlekiem i zimną śmietaną, aż się rozpuści.
  3. Następnie przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z zaleceniem producenta. (Maszyna powinna mieć co najmniej 1,5 litra pojemności. Masa mrozi się w maszynie ok. 20 minut). Pod koniec mrożenia, dodać posiekaną czekoladę.
  4. Gotowe lody można podawać od razu (są miękkie) lub przełożyć do pojemnika przeznaczonego do mrożenia, przykryć i włożyć do zamrażarki. (Lody z zamrażarki, należy wyciągnąć ok. 15 minut przed podaniem, aby lekko zmiękły i dało się nakładać gałki).

Czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 900 ml

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Lody stracciatella