Lody jogurtowe o smaku chałwowym

Lody chałwowe przygotowane z jogurtu greckiego i pasty tahini. Dobrze jest wyczuwalny smak zarówno chałwowy jak i jogurtowy. Lody można przygotować przy użyciu maszyny do lodów lub bez.

Składniki:

  • 100 g pasty tahini (kupnej, jasnej lub z przepisu: „Pasta Tahini”)
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 80 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Pastę tahini zmiksować blenderem z cukrem pudrem i jogurtem na gładką masę.
  2. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać do masy.
  3. Następnie przelać masę do maszyny do lodów i postępować zgodnie z zaleceniami producenta. Gotową masę przełożyć do pojemnika przeznaczonego do mrożenia, przykryć i włożyć do zamrażarki na kilka godzin, aby można było formować gałki.
  4. Lody można przygotować również bez maszyny. Masę przelać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia, przykryć i włożyć do zamrażarki na kilka godzin do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Regularnie wyciągać masę i miksować, aby nie utworzyły się kryształki lodów. (Miksować co pół godziny przez pierwsze 5 godzin. Następnie pozostawić, aby lody zamarzły do odpowiedniej konsystencji).
Ilość porcji

Ilość:

ok. 800 ml

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Lody jogurtowe o smaku chałwowym