Mrożone banany w czekoladzie


Banany w czekoladzie na zimno. Smakują niczym lody ;). Zdrowa przekąska na upały.
Składniki:
- 3 banany
- ok. 150 g czekolady (u mnie gorzka)
- 1 łyżka oleju np. rzepakowego
Posypka do wyboru:
- krokant
- posiekane orzechy lub migdały
- posypka cukrowa
- wiórki kokosowe
Dodatkowo:
- 6 patyczków do lodów
Sposób przygotowania:
- Banany obrać ze skórki i przekroić na pół. W każdą połówkę wbić patyczek do lodów. (Użyłam grubych słomek). Banany ułożyć na desce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do zamrażarki na ok. 1- 1,5 godziny.
- Po tym czasie czekoladę posiekać i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej.
- Przy pomocy łyżeczki polewać szybko banany roztopioną czekoladą. (Czekolada szybko zastyga). Od razu posypać wybraną posypką.
- Podawać od razu lub ułożyć z powrotem na desce z papierem i włożyć do zamrażarki na ok. 1 godziny, aby czekolada stwardniała. (Dłużej mrożone banany robią się bardzo twarde. Mocno zmrożone należy wyciągnąć ok. 10- 15 minut wcześniej przed spożyciem, aby lekko zmiękły).
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
6 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.