Lody jogurtowo- truskawkowe


Proste lody na patyku z naturalnego jogurtu i świeżych truskawek. Bardzo lubiane przez dzieci.
Składniki na 6 foremek, każda o pojemności 70 ml:
- 200 g świeżych truskawek
- 200 g jogurtu naturalnego (polecam grecki)
- ok. 1 łyżki miodu (lub innej substancji słodzącej do smaku)
Sposób przygotowania:
- Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Zmiksować razem z jogurtem i miodem blenderem na gładką masę. (W thermomixie miksować ok. 30s./ obr. 7). W razie potrzeby dosłodzić i ponownie zmiksować.
- Masę jogurtowo- truskawkową przelać do pojemniczków na lody i włożyć patyczki. (Mogą być również nieduże pojemniki po jogurtach, a do tego drewniane patyczki). Wstawić do zamrażalnika na co najmniej 6 godzin.
- Wyciągnąć lody z pojemników, ocieplając je w dłoniach lub wkładając na parę sekund do ciepłej wody.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 6 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.