Lody truskawkowe bez jajek

Mocno truskawkowe, pyszne, aromatyczne, domowe lody z maszyny bez dodatku jajek. Są orzeźwiające. Składają się ze świeżych truskawek słodzonych cukrem i bitej śmietany. Idealne na upały.

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • ok. 60 g cukru (lub do smaku)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Dodać sok z cytryny, cukier i zmiksować blenderem na mus. (Sprawdzić, czy są wystarczająco słodkie). Mus truskawkowy schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub noc.
  2. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać do chłodnego musu.
  3. Masę przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z zaleceniem producenta. (Maszyna powinna mieć ok. 1,5 litra pojemności). Gotowe lody można podawać od razu (są miękkie) lub przełożyć do pojemnika przeznaczonego do mrożenia, przykryć i włożyć do zamrażarki na co najmniej 2- 3 godziny, aby można było formować gałki.

Uwaga:

*Gdyby lody długo przebywały w zamrażarce, należy wyciągnąć je przed podaniem ok. 20 minut wcześniej, aby lekko zmiękły.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 700 ml

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Lody truskawkowe bez jajek Lody truskawkowe bez jajek