Musli Dr Birchera

Zdrowe śniadanie, sycące, a do tego bardzo smaczne. Musli Dr Birchera to owsianka z namoczonych przez noc płatków owsianych, z dodatkiem soczystego jabłka, chrupiących orzechów i słodkich rodzynek.

Owsiankę możecie urozmaicać według własnego smaku, dodając do niej np. jogurtu, suszonych lub świeżych owoców sezonowych, przypraw jak cynamonu, kardamonu, czy wanilii.

Składniki na 2 porcje:

  • 70 g płatków owsianych, zwykłych lub górskich (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych płatków owsianych)
  • 150 ml zimnego mleka, krowiego lub roślinnego
  • 1 jabłko
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka orzechów, dowolnych
  • 1 łyżka rodzynek
  • syrop klonowy lub miód do posłodzenia, opcjonalnie

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane wymieszać w misce z zimnym mlekiem. Przykryć i włożyć do lodówki na noc (ewentualnie na co najmniej 4 godziny).
  2. Rano umyć jabłko, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem ze skórą. Wymieszać z sokiem z cytryny i dodać do namoczonych płatków.
  3. Dodać posiekane orzechy i rodzynki. Wymieszać. Spróbować, jeśli jest za mało słodkie, dosłodzić do smaku np. syropem klonowym lub miodem.

Uwaga:

  • Gotowe musli można przechowywać w lodówce do 2 dni.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Musli Dr Birchera