Granola z różnymi płatkami


Kakaowa granola z płatków owsianych (mogą być bezglutenowe), jaglanych i gryczanych, z mieszanką orzechów, siemieniem lnianym, ziarenkami chia, kakao i syropem klonowym. Pyszna na śniadanie do mleka, jogurtu, czy jako posypka do deserów.
Składniki na ok. 1 litr:
- 300 g różnych płatków (np. po 100g owsianych, jaglanych i gryczanych)*
- 20 g siemienia lnianego
- 10 g nasion chia
- 100 g mieszanki dowolnych orzechów
- 60 g oleju kokosowego
- 4 łyżki syropu klonowego lub z agawy
- 1 łyżka kakao
Sposób przygotowania:
- Olej kokosowy roztopić.
- Orzechy posiekać.
- Do miski przełożyć płatki, siemię, chia, posiekane orzechy, roztopiony olej kokosowy, syrop i kakao. Wszystko razem wymieszać.
- Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, mieszając co jakiś czas. (Nie należy piec jej za długo, gdyż za mocno przypieczona będzie gorzka. Gorąca granola jest miękka. Stanie się chrupiąca, dopiero gdy ostygnie).
- Pozostawić do ostygnięcia.
- Przechowywać w zamkniętym słoiku najlepiej do 2 tygodni.
Uwaga:
* Nie polecam tylko płatków ryżowych. Są za twarde.
W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie składniki są bezglutenowe.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość: |
ok. 1 litra |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.