Bezglutenowe gofry kakaowe


Chrupiące, bezglutenowe gofry o smaku kakaowym. Gofry zrobione są z mąki jaglanej. Można podawać je z dowolnym dodatkiem. U nas była to tym razem bita śmietana.
Składniki na ok. 10 prostokątnych gofrów:
- 150 g masła
- 120 g cukru
- szczypta soli
- 4 jajka (rozmiar M)
- 120 ml gazowanej wody mineralnej
- 180 g mąki jaglanej (lub zmielonej na mąkę kaszy jaglanej)
- 20 g kakao
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- trochę masła do smarowania gofrownicy
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszać mąkę z kakao, skrobią i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku, a następnie stopniowo wodę gazowaną.
- Wmieszać wymieszaną mąkę porcjami do utartej masy. (Można miksować na niskich obrotach chwilę, tylko do połączenia się składników).
- Ciasto odstawić na ok. 20 minut.
- Gofrownicę rozgrzać. Przed smażeniem posmarować masłem przy pomocy pędzelka silikonowego. Smażyć gofry po parę minut.
- Usmażone gofry wyłożyć na chwilę na kratkę z piekarnika. (Po chwili zrobią się chrupiące).
Uwaga:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas smażenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 10 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.