Gofry churros

Churros smażone w gofrownicy. Ciasto parzone, z którego możemy upiec ptysie i eklerki lub usmażyć churros na głębokim oleju, można również przygotować w gofrownicy. Ciasto w gofrownicy ładnie wyrasta. Gofry są z zewnątrz delikatnie chrupiące, a w środku miękkie. Jak każde gofry najsmaczniejsze są zaraz po usmażeniu. Polecam posypać je cukrem z cynamonem.

Składniki na ok. 10 sztuk:

Ciasto parzone:

  • 125ml mleka
  • 125ml wody
  • 100g masła
  • 200g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: 150g uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo:

  • ok. 15g cukru
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • trochę masła do smarowania gofrownicy

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, wodę, sól, cukier i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i bardzo szybko wymieszać łyżką drewnianą, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej, energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka, a na spodzie garnka utworzy się biała warstwa.
  2. Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta, miksując, dodawać po kolei po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30 minut.
  3. Cukier wymieszać z cynamonem. Odstawić na bok.
  4. Gofrownicę rozgrzać. Przed smażeniem posmarować ją masłem przy pomocy silikonowego pędzelka. Nabierać kopiatą łyżkę ciasta i smażyć gofry po parę minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni.
  5. Usmażone gofry posypać z obu stron cukrem z cynamonem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 10

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Gofry churros Gofry churros Gofry churros