Gofry stracciatella

Chrupiące gofry waniliowe z kawałkami czekolady w środku. Bardzo lubiane przez dzieci.

Składniki:

  • 125g miękkiego masła
  • 125g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 250g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250ml letniego mleka
  • 100g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • trochę masła do posmarowania gofrownicy

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę pokroić na małe kawałki.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Żółtka, masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną masę.
  4. Dalej ubijając na średnich obrotach, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie stopniowo mleko. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników.
  5. Następnie wmieszać szpatułką lub łyżką drewnianą kawałki czekolady.
  6. W osobnej misce ubić białka na sztywno. Wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
  7. Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować ją masłem, przy pomocy silikonowego pędzelka. Gofry smażyć po parę minut na złoty kolor.
  8. Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, wtedy zrobią się bardziej chrupiące.
  9. Gofry są smaczne same, ale można je jeść oczywiście z ulubionym dodatkiem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 9 gofrów w kształcie serc

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Gofry stracciatella Gofry stracciatella Gofry stracciatella