Gofry stracciatella


Chrupiące gofry waniliowe z kawałkami czekolady w środku. Bardzo lubiane przez dzieci.
Składniki:
- 125g miękkiego masła
- 125g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 jajka
- 250g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 250ml letniego mleka
- 100g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
- trochę masła do posmarowania gofrownicy
Sposób przygotowania:
- Czekoladę pokroić na małe kawałki.
- Oddzielić żółtka od białek.
- Żółtka, masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną masę.
- Dalej ubijając na średnich obrotach, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie stopniowo mleko. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników.
- Następnie wmieszać szpatułką lub łyżką drewnianą kawałki czekolady.
- W osobnej misce ubić białka na sztywno. Wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
- Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować ją masłem, przy pomocy silikonowego pędzelka. Gofry smażyć po parę minut na złoty kolor.
- Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, wtedy zrobią się bardziej chrupiące.
- Gofry są smaczne same, ale można je jeść oczywiście z ulubionym dodatkiem.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 9 gofrów w kształcie serc |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.