Gofry na maślance

Pyszne, lekkie i chrupiące gofry z dodatkiem maślanki. Są proste i łatwe do przygotowania. Bardzo smaczne same lub z dowolnym dodatkiem. Ja podałam je z z bitą śmietaną i borówką amerykańską.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
- 150g mąki pszennej
- 60g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g miękkiego masła
- 2 jajka
- 125ml maślanki
- olej do posmarowania gofrownicy
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy maślano- jajecznej i wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wlać stopniowo maślankę, miksując do połączenia. Ciasto odstawić na 10 minut.
- Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować olejem.
- Gofry smażyć na złoty kolor.
- Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę z piekarnika, wtedy zrobią się bardziej chrupiące.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
do 1 godziny |
![]() |
Liczba porcji: |
5 gofrów w kształcie serc |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.