Gofry czekoladowe

Chrupiące gofry czekoladowe z polewą czekoladową. Całość jest mocno czekoladowa. Polecam serwować gofry z gałkę ulubionych lodów, bitą śmietanę lub świeżymi owocami.

Składniki:

  • 300g gorzkiej czekolady
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 150g masła lub margaryny
  • 60g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 250g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150ml mleka

Dodatkowo:

  • trochę masła do posmarowania gofrownicy

Sposób przygotowania:

  1. Czekolady posiekać na małe kawałki i razem ze śmietaną roztopić w kąpieli wodnej. Odmierzyć 125ml i trochę ostudzić. Resztę czekolady odłożyć na bok. Będzie to polewa.
  2. Masło (lub margarynę), cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać w miseczce. Dodawać na przemian z roztopioną czekoladą i mlekiem do masy jajecznej, miksując chwilę do połączenia się składników.
  3. Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować ją masłem, przy pomocy silikonowego pędzelka. Gofry smażyć po parę minut, aż ciasto się przyrumieni.
  4. Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, wtedy zrobią się bardziej chrupiące.
  5. Gotowe gofry polać odłożoną polewą czekoladową.

Uwaga:

  • Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 10 gofrów w kształcie serc

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Gofry czekoladowe Gofry czekoladowe