Gofry czekoladowe
Chrupiące gofry czekoladowe z polewą czekoladową. Całość jest mocno czekoladowa. Polecam serwować gofry z gałkę ulubionych lodów, bitą śmietanę lub świeżymi owocami.
Składniki:
- 300g gorzkiej czekolady
- 300g słodkiej śmietany 30- 36%
- 150g masła lub margaryny
- 60g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 jajka
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 150ml mleka
Dodatkowo:
- trochę masła do posmarowania gofrownicy
Sposób przygotowania:
- Czekolady posiekać na małe kawałki i razem ze śmietaną roztopić w kąpieli wodnej. Odmierzyć 125ml i trochę ostudzić. Resztę czekolady odłożyć na bok. Będzie to polewa.
- Masło (lub margarynę), cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać w miseczce. Dodawać na przemian z roztopioną czekoladą i mlekiem do masy jajecznej, miksując chwilę do połączenia się składników.
- Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować ją masłem, przy pomocy silikonowego pędzelka. Gofry smażyć po parę minut, aż ciasto się przyrumieni.
- Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, wtedy zrobią się bardziej chrupiące.
- Gotowe gofry polać odłożoną polewą czekoladową.
Uwaga:
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Całkowity czas przygotowania: |
|
|
Ilość sztuk: |
ok. 10 gofrów w kształcie serc |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.